Парламентът на Украйна освободи министъра на земеделието Микола Солски, който подаде оставка в края на април, тъй като е изправен пред разследване за предполагаемо участие в незаконно придобиване на държавна земя, съобщи в Telegram украинският депутат Ярослав Железняк, цитиран от "Ройтерс".

Той е обвинен в незаконно изземване на държавна земя на стойност 291 милиона гривни (7,36 милиона долара) и опит да получи друга земя на стойност 190 милиона гривни (4,8 милиона долара). 44-годишният Солски отрече обвиненията.

По-рано през април, Солски беше освободен под гаранция, след като беше задържан по подозрение, че е участвал в схема за заграбване на държавна земя за милиони долари.

Антикорупционен съд разпореди Солски да остане в ареста до 24 юни с гаранция от 75,7 милиона гривни (1,9 милиона долара)

Солски обаче беше освободен, след като плати определената му гаранция.

Бившият министър беше в центъра на усилията на Украйна да запази своята зърнена индустрия, тъй като пълномащабната инвазия на Русия блокира черноморските експортни маршрути, осея полета с противопехотни мини и видя окупирани земеделски земи.

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май съдът ще гледа жалбата му