Подписването на дългосрочни споразумения с доставчиците на газ би било ключът към разрешаването на енергийната криза в Европа. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от ТАСС.

Според него ключово за това как Европа може да разреши газовата криза, е запълването на газохранилищата и подписването на дългосрочни споразумения с доставчиците.

Сиярто подчерта, че Русия се е доказала като надежден партньор в тази област.

ЕС планира край на дългосрочните сделки за газ, предпочитани от Русия

ЕС планира край на дългосрочните сделки за газ, предпочитани от Русия

ЕК също така ще предложи мерки за укрепване на сигурността на доставките,

"Когато става въпрос за енергийните въпроси, сме много доволни от сътрудничеството ни с Русия. Опитът ми ясно показва, че каквото и да сме договорили с руснаците, винаги е било спазено навреме и както сме се договорили. Така че уважаваме това много", заяви унгарският първи дипломат.

Що се отнася до тези, които критикуват енергийното сътрудничество с Русия, той предупреди, че политическите изявления няма да стоплят домакинствата в Европа.

"Така че това, което казвам на колегите, които ни критикуват за дългосрочното сътрудничество с Русия, е, че къщите и апартаментите не могат да се отопляват с политически изявления. Единственият начин да ги отоплявате е, когато имате природен газ", изтъкна Сиярто.

Русия не може "с магическа пръчка" да увеличи доставките на газ

Русия не може "с магическа пръчка" да увеличи доставките на газ

Енергетиката в Европа се управлявала не от професионалисти, а от политици