Войната в Украйна започва да увеличава приходите на доставчиците в областта на отбраната, като клиенти като правителството на САЩ допълват доставките, изпратени до Украйна, а страните в Европа се въоръжават с поглед към агресията на Москва.

Американски отбранителни изпълнители като Lockheed Martin, General Dynamics и други очакват съществуващите поръчки за стотици хиляди артилерийски снаряди, стотици ракетни прихващачи Patriot и скок в поръчките за бронирани превозни средства, да подкрепят резултатите им през следващите тримесечия.

В края на миналата година бяха подписани нови договори за директна доставка на Украйна - или за замяна на американски оръжия, изпратени в Украйна. Приходите сега текат към големите изпълнители в областта на отбраната.

Lockheed, General Dynamics и RTX отчетоха по-добри от очакваните резултати през последните няколко дни и ръководителите очакват както конфликтът в Украйна, така и войната на Израел с палестинската въоръжена групировка Хамас да стимулират търсенето в краткосрочен план.

"Преминахме от 14 000 снаряда на месец до 20 000 много бързо. Работим предсрочно, за да ускорим този производствен капацитет до 85 000, дори до 100 000 снаряда на месец," каза Джейсън Айкен, главен финансов директор на General Dynamics, по време на разговор с анализатори на Wall Street в сряда.

"Мисля, че ситуацията в Израел само ще окаже допълнителен натиск върху това търсене."

Подразделението Combat Systems на General Dynamics, което произвежда бронирани превозни средства, танкове и артилерия, използвана от Украйна, отбеляза увеличение на приходите си с почти 25% спрямо същия период преди година.

RTX, която произвежда ракети AMRAAM, използвани в Украйна, заяви във вторник във вторник пред анализаторите на Уолстрийт, че е получила поръчки на стойност 3 милиарда долара след инвазията на Русия през февруари 2022 г., които са свързани с попълване на военни запаси в Украйна и САЩ.

Продажбите през третото тримесечие на сегмента за отбранителни системи на Northrop Grumman се повишиха с 6% поради голямото търсене на боеприпаси и ракетни двигатели, използвани в управляеми ракетни системи с многократно изстрелване (GMLRS), които играят решаваща роля в подкрепата на отбранителните усилия на Украйна срещу Русия сили.

Това е част от световната тенденция. Шведският Saab повиши прогнозата си за продажбите за цялата година в четвъртък, а германският Rheinmetall заяви, че печалбата за третото тримесечие е скочила поради силното търсене на оръжия и боеприпаси.

По време на последното си искане за 106 милиарда долара нови фондове за Украйна, Израел, Индо-Тихоокеанския регион и правоприлагането на границата, президентът на САЩ Джо Байдън на 20 октомври каза, че част от допълнителното искане ще отиде при компании, които запълват производството на американски оръжия, изпратени в чужбина. Байдън спомена ракети Пейтриът, произведени в Аризона, и "артилерийски снаряди, произведени в 12 щата в цялата страна", като посочи Пенсилвания, Охайо и Тексас.

Разбира се, ръководители от няколко отбранителни фирми на скорошно търговско изложение предупредиха, че липсата на квалифицирана работна ръка и проблемите с веригата за доставки продължават да възпрепятстват капацитета на компаниите да изпълняват поръчки.

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна

Последният пакет от военна помощ беше обявен на 11 октомври