Южна Корея изрази протест срещу дарение на японския премиер Фумио Кишида за храма Ясукуни в Токио с "дълбоко разочарование" и призова японските лидери да покажат разкаяние за военното минало на страната, съобщава "Ройтерс".

Светилището е смятано от Пекин и Сеул за символ на военната агресия на Япония в миналото, тъй като сред 2,5-те милиона жертви във войната, почетени там, са и 14 японски военновременни лидери, осъдени като военнопрестъпници от Съюзническия трибунал.

Минали дарения от японски лидери доведоха до протести от двете страни.

По-рано днес Кишида и някои членове на кабинета изпратиха ритуални дарове на светилището.

95 японски депутати посетиха спорния храм Ясукуни

95 японски депутати посетиха спорния храм Ясукуни

Може да доведе до протести в Азия

"Правителството изразява дълбоко разочарование и съжаление, че японските лидери отново изпратиха дарения или посетиха светилището Ясукуни, което прославя японската агресивна война и почита военнопрестъпниците", подчертаха от външното министерство на Южна Корея.

Южна Корея призовава японските лидери "да се изправят лице в лице с историята и да покажат смирен размисъл и искрено покаяние", което би било важна основа за подобряване на връзките между двете страни, допълват от ведомството.

Кишида не е споменат изрично по име.

Двете страни затоплиха отношенията си, след като президентът на Южна Корея Юн Сук-йол превърна в приоритет на външната политика подобряването на сътрудничеството в областта на сигурността с Токио и Вашингтон след встъпването си в длъжност през 2022 г.

Миналата седмица финансовите министри на двете страни се присъединиха към министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън за първата тристранна среща на високопоставени финансови служители.

Южна Корея и Япония пак се сдърпаха за спорни острови

Южна Корея и Япония пак се сдърпаха за спорни острови

Сеул привика японски дипломат заради твърдение за островите Докдо