Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват на изборите на 9 юни. Става дума за около 600 хиляди души, чиито гласове могат да повлияят сериозно на резултатите в една или друга посока.

Това сочат данни от представително проучване сред пълнолетното население в страната за обществените и политическите нагласи, проведено от агенция "Медиана" със собствени средства сред 978 души в периода 12 - 18 май.

Снимка 665621

Източник: Медиана

Данните показват, че към момента ГЕРБ е на първа позиция със сериозна преднина пред всички други вормации. Второто място заемат вече "Възраждане" с 12% разлика от партията на Бойко Борисов. Следва ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран. ПП-ДБ вече са четвърта позиция. Според нагласите към момента в следващия парламент влизат също БСП и ИТН. Сериозно шансове имат още три формации - "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България". Наблюдава се търсене на алтернатива на традиционните партии както в ляво то ("Левицата" и "Солидарна България"), така и в дясното политически пространство ("Синя България").

Снимка 665622

Източник: Медиана

Изследването отчита скептицизъм и недоверие към изборите. Сред хората преобладава усещането, че изборите са "залъгалка" за избирателите, а кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес. Това предопределя от води и до търсене на алтернативни политически формации, както и до ниска избирателна активност. "Медиана" отчита, че избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от гласоподавателите са убедени, че от изборите нищо не зависи и не гласуват. В резултат от това гласуват само твърдите електорати и купените избиратели, което пък потвърждава извода - "от изборите нищо не зависи". За вота на 9 юни се очаква отново да е ниска избирателната активност и да гласуват между 2.5 и 2.7 млн. души.

Снимка 665620

Източник: Медиана

Достига се до обезценяване на самите избори и до превръщането им своеобразна битка на запалянковци, а не дебат как да живеем и накъде вървим, обобщават от "Медиана". Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните - от само 52%. "Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари - за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем", заключават от агенцията.

Сигналите за купуване на гласове нарастват

Сигналите за купуване на гласове нарастват

Има образувани и 16 досъдебни производства