Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това е основният извод от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година.

Документът, приет на днешното правителствено заседание, отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2016 г. 

Припомняме, че след встъпването си в длъжност военният министър Красимир Каракачанов изтегли доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, изготвен от служебното правителство на Огнян Герджиков в лицето на военния му министър Стефан Янев. В неговия доклад се посочваше, че българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Армията ни само частично може да изпълнява задачите си, докладва правителството

Армията ни само частично може да изпълнява задачите си, докладва правителството

Министрите одобриха годишния доклад за състоянието на армията за 2016 г.

Настоящата констатация в доклада "Каракачанов" вече е различна.

Въпреки отчетената боева способност, текстът посочва, че тя продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения.

Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, достигнал 20% от щатния състав въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав. Отчита се и недостатъчното ресурсно осигуряване на въоръжените сили, затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

В доклада се посочва, че през 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението с участието на 815 военнослужещи и 161 единици техника.
В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. са се включили над 2700 военнослужещи.

Продължава изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 и основаващият се на нея План за развитие на въоръжените сили, на пакета "Цели за способности на НАТО 2013" и поетите от страната ангажименти по 55 цели, както и подготовката на 50 формирования към колективната отбрана.

В доклада се предлагат конкретни действия в рамките на Бюджет 2018, насочени към стартирането на политики за решаване на най-сериозните проблеми на въоръжените сили, както и за планомерното изпълнение на целите от Програма 2020. Те са в съответствие с приоритетите от правителствената програма в сектор «Отбрана».

Коренно променената среда на сигурност налага и провеждането на дебат за постигане на траен политически консенсус и изготвяне на национален план за увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП до 2024 г., в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс, посочва още доклада, приет от правителството.

Предвиждат се също комплексни мерки, свързани както с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната и търсенето на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, така и с повишаването на тяхното социално положение и издигането на престижа на военната професия.

През 2017 г. основните усилия ще бъдат съсредоточени върху поддържането и развитие на необходимите способности за планиране и водене на операции по трите мисии на въоръжените сили, реализацията на основните инвестиционни проекти за модернизация и изпълнението на комплексни действия за преодоляване на некомплекта от военнослужещи.