Лидерът на Атака Волен Сидеров не вижда смисъл от предстоящите консултации при президента за съставяне на правителство, които започват в петък.

В сутрешния блок на БНТ той отправи критики към държавния глава, обръщайки се към него с думите:
„Росене, защо се съгласи да станеш президент, не беше за теб тази работа".

Според националиста единственото, което ще направи държавният глава, е да се възползва от възможността да се появи пак пред камерите, за да каже поредните си стандартни фрази и клишета.

„Какво да консултира", попита лидерът на Атака. „Какво има да се консултирам с човек, който вместо да даде мандата на най-патриотичната партия, е готов да го даде на партия, която е доказала, че нерядко работи срещу България", продължи Сидеров.

От думите му се потвърди и вчерашната информация, изказана на пресконференцията на Атака, а именно, че нито една политическа сила все още не е водила разговори с партията за съставяне на кабинет.

„Ако Атака трябва да реализира идеите си, трябва да има собствено правителство или да доминира. Виждам нашата роля като на регулатор или катализатор", обясни той.

На въпрос дали ще подкрепи кабинет с участието на ДПС лидерът на националистите отговори: „Не мога да кажа със сигурност, не мога да кажа, че ще го подкрепя, ако има ясни лица от ДПС. Това би създало конфликт в мисленето на нашия актив, на хората, които се оприличават с Атака. Съветвам г-н Орешарски и който и да е следващият министър-председател, да не се заиграва с политически означения, защото това ще е важно и няма да се приеме добре за хората", коментира още той.

Лидерът на Атака призна, че по време на 41-вото НС депутатите от ГЕРБ са блокирали непрекъснато предложенията на националистите. „Там се сблъскахме със стена, която отхвърляше всичко обществено полезно. Това трябва да се изчисти като начин на мислене, защото иначе този парламент ще бъде много нетраен и може да се стигне до бунтове", прогнозира той.

Сидеров беше категоричен, че ще подкрепи единствено конкретни разписани действия. „Време за игри и за успиване на аудиторията няма. Няма време за шикалкавене, приказки и разтягане на локуми. Ще подкрепяме само действия, които са полезни за България, не правителство", подчерта лидерът на Атака.

На първо място според него бъдещият парламент трябва да приеме предложените от Атака промени в Закона за енергетиката, които ще намалят сметките за ток.

След това приоритети на парламентаристите в 42-ия в НС трябва да са намаляване на безработицата, увеличаване на пенсиите и доходите, раздвижване на икономиката, подобряване на здравната система.