народно събраниеНастояваме Трайчо Трайков и Бойко Борисов да дойдат по най-бързия начин в парламента. Това обяви от парламентарната трибуна синият лидер Мартин Димитров.

„Сините" настояват премиерът и икономическият министър да кажат пред депутатите какво точно е подписано за АЕЦ "Белене".

По-късно стана ясно, че Трайков ще посети парламента. Междувременно на излизане от Министерски съвет икономическият министър повтори за пореден път, че бил забранил на вече бившия шеф на НЕД да подписва Допълнение 12 към договора за "Белене".

В крайна сметка Трайков "пропусна" парламента и замина за Москва за участие в междуправителствената българо-руска икономическа комисия.
От правителствената пресслужба пък обясниха, че премиерът има ангажимент и също няма да отиде в парламента. Стана ясно, че Борисов ще присъства в зала "България" на честване годишнината на Медицинския университет.

Прави се опит договорът за АЕЦ "Белене" да се подпише преди да са ясни европейските изисквания за безопасност, затова е цялото бързане, смята съпредседателят на Синята коалиция.
Според Мартин Димитров се бърза да се подпише преди да стане ясна цената на консултанта. „Как може да се подписва проект, чиято цена не е ясна?", попита още синият лидер.

Г. Първанов:
Да покажат какво са подписали
Още...

Пред нашите очи се случи може би най-големият пробив в националната сигурност, подчерта той. Къде са ДАНС и МВР?", попита Димитров. „Това, че Красимир Първанов е уволнен не ме успокоява, нито мен, нито колегите от Синята коалиция", подчерта той.

Сините са недоволни още, че разбрали едва вечерта от изказванията на министъра за уволнението на шефа на НЕК, че са подписани договорки за АЕЦ "Белене". Ако не е бил гафът на Красимир Първанов, от Синята коалиция се опасяват, че нямало и да се разбере какво е подписано с руската страна.

Иван Костов от своя страна настоя от ГЕРБ да поемат категоричен ангажимент за изслушване на министър-председателя. Зам.-председателят на НС Анастас Анастасов обеща такова изслушване да се състои, кога обаче не стана ясно.

Българското общество трябва да има яснота какво се случва с АЕЦ „Белене", какво се случва с ядрената енергетика, призова от своя страната и социалистът Румен Овчаров. Той също призова за изслушване на премиера Бойко Борисов в НС за новата ни централа.

Колегата му от ляво Петър Димитров пък посочи, че хем за "Белене" се харчат пари, хем проектът се обявява за лош. Димитров пита също така как е назначен уволнения вече шеф на НЕК и какви ангажименти са поемани при назначаването му.