Бойко Борисов и Цветан Цветанов незабавно да напуснат изборния процес и политиката. Да се откажат от имунитета си, за да стигне до край разследването на прокуратурата.

Това поискаха на извънредна пресконференция в централата на БСП Мая Манолова, Петър Курумбашев, Илияна Йотова, Антон Кутев и Корнелия Нинова, часове след скандалните разкрития на бившия министър от кабинета „Борисов" Мирослав Найденов.

Свърши приказката за добрия и лошия, няма начин Бойко Борисов да не е знаел за абсолютно всичко, което се е случвало през последните 4 години. Той е истинският поръчител, а Цветанов е изпълнител, заяви Петър Курумбашев и попита бившия премиер дали все още стои зад думите си, че Цветан Цветанов не е организирал незаконни подслушвания.
Курумбашев зададе въпрос и към Европейската народна партия, от която очаква да разбере дали все още подкрепя ГЕРБ.

Знаете ли дали сте бил следен и подслушван и смятате ли, че тези хора, които са извършвали това подслушване имат място в политиката? Този въпрос Курумбашев зададе поименно към всички министри от кабинета Борисов.

ГЕРБ организирана престъпна група ли е, пита Станишев
още...

Според Мая Манолова петното върху костюма на ГЕРБ вече не може да бъде изчистено. Време е да бъде сменен изцяло както костюмът, така и неговият ползвател.
Тъй като Борисов и Цветанов нямат доблестта да го направят, нека това бъде осъществено от българските граждани, призова Манолова.

Тя се обърна директно и към президента Плевнелиев като му припомни, че той е единствено легитимно и мажоритарно избран представител на властта. Нямате право да мишкувате, кажете ясно бил ли сте подслушван или не, каза Манолова.

Цялото отговорност е върху Бойко Борисов и той изобщо не трябва да си помисля да бяга, настоя и Корнелия Нинова.

Социалистите припомниха, че в момента Борисов и Цветанов са в Неделино и вероятно гледат или слушат по някакъв друг начин настоящата пресконференция.
Те ги призоваха с излизането от общината в Неделино директно да излязат и от политиката.

Ако са мъже, както многократно твърдяха, да свалят своите имунитети веднага, призова Илияна Йотова.
Тя очаква следващите дни и други бивши министри да се престрашат да говорят.

Антон Кутев пък припомни, че 4 години Бойко Борисов е гарантирал за всичко, което се случва в ръководения от него кабинет.
„Той ли не знае какво е ставало? Всичките му министри са били подслушвани и нито един от тях не е отишъл да му каже", запита риторично Кутев, според когото „цялата мръсотия е направена от Борисов".

По думите на Йотова Борисов още в следващите часове вероятно ще опита спасителен ход, отстранявайки и разграничавайки се от Цветан Цветанов, но според социалистите това е абсурдно.
Прекалено е едър, за да стои зад нечий гръб, обяви Кутев.

Сценарият е ясен, нека сложим точка на целия този цирк веднъж завинаги, добави Мая Манолова и подчерта, че е отговорност и на медиите, а не само на опозицията нещата да бъдат доведени до край.

Социалистите попитаха защо един по един бивши министри и функционери на ГЕРБ изнасят децата и фамилиите си извън България.

За финал Петър Курумбашев обяви, че всички ние сме отговорни такова управление повече никога да не се повтори и подчерта, че от развръзката на целия скандал зависи как ще се развива страната следващите години.