При президента Румен Радев започнаха консултациите за съставяне на правителство с мандат от 50-то Народно събрание. Първи, както им се полага като първа политическа сила, дойдоха представителите на ГЕРБ, водени от своя лидер Бойко Борисов. Заедно с лидера си дойдоха Томислав Дончев и Делян Добрев.

Нетипично за първата откриваща консултация държавният глава Румен Радев констатира, че вече са изминали две седмици от последните предсрочни избори.

Припомняйки, че вотът на избирателите им е отредил мястото на първа политическа сила, Радев ги поздрави за изборния резултат, но изтъкна отговорността им да съставят правителство.

анкета

Ще роди ли кабинет 50-то НС?

Виж резултати

Да, трябва 22.0%

Да, победителят е ясен 9.9%

Все ще сглобят нещо 16.8%

Третият мандат е ключът 5.4%

Надежда всяка оставете 46.0%

Продължават анализите на тези избори и продължават да се търсят отговорите на редица въпроси, каза Радев, като според него изключително важно е защо българите масово не са излезли да гласуват. Радев настоя да чуе мнението по този въпрос и на ГЕРБ.

Той се поинтересува и как вървят преговорите с останалите партии, какви са вижданията на партията за работата на правителството.

Борисов ще разговаря с Радев за кабинет

Борисов ще разговаря с Радев за кабинет

Лидерът на ГЕРБ пристигна в президентството

Ниската избирателна активност притеснява всички, призна Бойко Борисов. Резултатите на ГЕРБ са добри, изтъкна той. Лидерът на ГЕРБ разкритикува изборната система. Според него всички партии се държат така, сякаш ще има нови избори.

На практика няма как да се състави правителство, отчете Бойко Борисов. Избирателите на ГЕРБ не искат друг да определя състава на кабинета.

Не виждам нещо да се случи освен с първия мандат, заяви Бойко Борисов. Няма как да стане с втория мандат, не може и с третия, по думите му. Ще положим усилия, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Отиваме на избори, предупреди той. Само чувам заклинания и кой колко е велик, подчерта още Борисов.

(Не)възможните преговори

(Не)възможните преговори

За да има правителство е много важно всяка от формациите в евентуалното парламентарно мнозинство да може да разказва новата изпълнителна власт