Минималната пенсия да се отдели от социалната и да стане 105 лв.
За това ще настояват от левицата по време на дебатите за бюджета за 2005 година, обяви Емилия Масларова след среща с ръководството на парламентарната група и инициативния комитет за обединителен конгрес на всички пенсионери в България.

От своя страна председателят на Съюза на пенсионерите Георги Колев заяви, че хората от “третата възраст” в България настояват пенсиите им да нараснат до 80% от минималната работна заплата. Ние сме най-ощетените от прехода в страната, заключи той.

Според бюджета за догодина реалното увеличение на пенсиите от 1 юни ще бъде само с 2.86 лв., посочи Емилия Масларова.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обобщи, че този факт, както и явната дискриминация от страна на управляващите с предвиденото ограничение на правото да получават едновременно пенсия за инвалидност и за прослужено време дава още по-солидни аргументи на Коалиция “За България” да гласуват против бюджета.

Държавата да предвижда 10% от БВП за пенсии през следващите години. Разчетите показват, че това е възможно, заяви Масларова.

Левицата ще покани експерти от пенсионерския съюз да участват в изготвянето и обсъждането на управленските й проекти, съобщи още соцлидерът, който подчерта, че Коалиция “За България” приветства утрешния обединителен конгрес на пенсионерите, предаде Дарик радио.