Депутатите гледат на второ четене проекта за промени в Конституцията. Бившият правосъден министър, настоящ депутат от парламентарната група на ПП-ДБ и член на Комисията по конституционни въпроси Надежда Йорданова представи промените и редакциите в Основния закон.

Малко преди това пленарната зала в Партийния дом напуснаха парламентарните групи на "Възраждане" и "Има такъв народ", а в нея останаха представителите на сглобката - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Единствената опозиционна партия, която остана в зала е БСП.

В проекта за промени в Основния закон е записано, че се връща правомощието на президента да освобождава и да назначава председателите на върховните съдилища и главния прокурор. То бе премахнато в първия вариант, но след критики и коментари остана. Приет бе текст, според който ако няма указ на държавния глава за назначаването на председателите на Върховния административен съд (ВАС), Върховния касационен (ВКС) и главния прокурор в 7-дневен срок, решението за избора се обнародва автоматично и влиза в сила.

ИТН: Сглобката реже Конституцията с флекс и овладява държавата

ИТН: Сглобката реже Конституцията с флекс и овладява държавата

Това Народно събрание връща комунизмът с бързи крачки

Служебните премиери ще се избират измежду председателя на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Ограничения в правомощията на служебното правителство могат да бъдат предвидени в закон.

Запазва се методическото ръководство на обвинението.

Окончателно Висшият съдебен съвет (ВСС) ще бъде разделен на две - прокурорски и съдийски съвет. Квотите в тях ще се запазят така, както е по проект, за да се гарантира съдийската независимост. В новия ВСС ще има 15 членове - председателите на ВКС и ВАС, 8 избрани от съдиите и 5 от Народното събрание. В прокурорския съвет влизат 10 членове - главният прокурор, двама избрани от прокурорите, един от следователите и шест от парламента. Мандатите и на двата съвета ще са от по 4 години.

Сегашният състав на ВСС ще продължи да действа поне още девет месеца, въпреки че е с изтекъл мандат. Общо събрание ще наследи пленума на ВСС. Неговите правомощия ще се ограничат до решаване само на някои въпроси. Главният прокурор и правосъдният министър ще останат в това събрание, но няма да имат право на глас. Мандатът на главния прокурор става 5 години, а на председателите на върховните съдилища - седем.

Възраждане подготвят жалба до КС за измененията в основния закон

Възраждане подготвят жалба до КС за измененията в основния закон

Конституцията ще бъде нарязана с флекс, предупреждава Костадин Костадинов

Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Върховната административна прокуратура (ВАП) се закриват и на тяхно място ще има само Върховна прокуратура. Също така ще отпадне възможността прокуратурата да прави проверки във всички администрации, но пък ще бъде запазено правото й да атакува административни актове.

Съдебният инспекторат ще остане в сегашната си форма.

Хора с двойно гражданство ще могат да стават депутати. Запазва се идеята парламентът да не се разпуска при невъзможност за сформиране на кабинет, а нови избори се произвеждат не по-късно от месец преди изтичането на срока на пълномощията на действащия парламент.

Въвежда се и индивидуалната конституционна жалба. Така граждани ще могат да сезират Конституционния съд (КС_, но филтър ще са съдилищата.

Остава датата на националния ни празник - 3 март.

Денков: Промените в Конституцията са съгласувани с най-експертните институции на европейско ниво

Денков: Промените в Конституцията са съгласувани с най-експертните институции на европейско ниво

Аргументите на опозицията за блокирането на промените в Основния закон са напълно измислени

Макар и без опозиционните партии "Възраждане" и "Има такъв народ" да са в зала, дебатите се разгорещиха - между вносителите на промените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които кръстосаха шпаги с парламентарната група на "БСП за България".

Първо лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че мнозинството ще довърши окончателно мечтата за справедливост. Промените в Конституцията не е никаква съдебна реформа, разкритикува Нинова, за която поведението на "Възраждане" и ИТН е любопитно, с което не защитават интереса на избирателите си. Между първо и второ четене влошихте качеството на промените в Основния закон, посочи тя.

"Парламентът няма юридически и морален капацитет да прави промени в Основния закон и да променя обществения договор в България. Подигравате се с основния закон на България - проектът е юридически неграмотен и представлява аматьорство в най-висша степен, за съжаление с най-висшия закон на страната", категорична бе Нинова. БСП ще гласуват против промените в Конституцията на второ четене.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов отговори на БСП. Той поздрави Нинова за решението на социалистите да останат в пленарна зала и да водят дебат. Конституционното статукво в съдебната власт е източник на постоянни обществени сътресения, посочи Христо Иванов и напомни, че първата стратегия за съдебната реформа е писана от министър на правосъдието на БСП от далечната 1996 г. - Младен Червеняков.

Президентът Радев ще се произнесе за новата Конституция накрая

Президентът Радев ще се произнесе за новата Конституция накрая

Крум Зарков: Радев няма да внесе своя проект, защото нямало да бъде чут

Според него жалко е, че БСП ще замерят вносителите на проекта за промени в Конституцията със спекулативни и обидни прилагателни. Христо Иванов запита Нинова кое Народно събрание да чакат народните представители, за да приемат проекта за промени в Конституцията.

Нинова отговори на Христо Иванов, че БСП винаги са били последователни в позицията си и като отговорна опозиция не отказвали дебат. Вместо да защитавате националния суверенитет, предавате националния суверенитет. Вместо да реформирате прокуратурата, я правите своя подчинена, разкритикува отново тя.

Думата взе и бившият депутат от ПП-ДБ, а понастоящем независим народен представител Радостин Василев. Той призова мнозинството в пленарна зала да осмисли промените в Конституцията, защото нямат доверието на обществото. "За да се промени Конституцията трябва да ходиш с високо вдигната глава, който има знанията, уменията, авторитета и уважението да го направи. Вие господин Иванов, и вие господин Кирил Петков загубихте доверието, защото седите заедно на една маса с Бойко Борисов, който го няма в пленарна зала винаги, когато говоря. Целта ви е да парцелирате съдебната система и да овладеете прокуратурата", заяде се Василев.

Депутатите се скараха и за смяната датата на националния празник на България - на 3 март с 24 май, въпреки че идеята отпадна от проекта за промени в Конституцията. 24 май е България и е най-хубавият празник, но отпадна, защото не бива да сблъскваме два хубави празника за страната, аргументира се Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Депутатите дават още 9 месеца живот на настоящия ВСС

Депутатите дават още 9 месеца живот на настоящия ВСС

Оставиха шефа на ВКС като възможен служебен премиер

Народните представители се скараха и за двойното гражданство, на което ще имат право законотворците. Мая Димитрова от БСП изрази несъгласие с тази поправка в Основния закон и заяви, че България като държава не е наясно колко са българите, които имат повече от едно гражданство, колко живеят в чужбина и къде живеят зад граница. Тя призова депутатите да помислят дали с този вот няма да се постави под опасност националният интерес и националната сигурност на страната.

Иван Ченчев пък се заяде с двойното гражданство на бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков.

Радостин Василев отново взе думата. Той се надява ГЕРБ-СДС да гласуват против двойното гражданство за народни представители, които имат уседналост в страната 18 месеца. В момента се отваря вратата предварително определени хора и агенти да бъдат имплантирани на българската политическа сцена, посочи Василев. И сравни - уседналостта, която се предлага в проекта, била като две бременности или като две сглобки - да минат и да се завъртят за 18 месеца.

И ГЕРБ, и ПП-ДБ сигурни, че ще приемат новата Конституция

И ГЕРБ, и ПП-ДБ сигурни, че ще приемат новата Конституция

В името на редовно правителство

След разгорещения дебат, дисциплинирано народните представители вече приемат на второ четене новата Конституцията.

Прие се парламентът да не се разпуска при невъзможност за сформиране на кабинет, а нови избори се произвеждат не по-късно от месец преди изтичането на срока на пълномощията на действащия парламент.

Депутатите приеха двойно гражданство да може има всеки един народен представител или министър, който е живял в последните осемнадесет месеца в страната. "За" гласуваха 163-ма депутати, 20 депутати бяха против, без "въздържал" се.

Народните представители приеха още парламентът да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на регулаторните органи, които изцяло или частично се попълват от него, за да гарантира тяхната независимост. Решенията за избор се приемат с мнозинство две трети от всички народни представители, когато това е предвидено със закон. "За" гласуваха 164 депутати, 21 гласуваха "против" и без "въздържали се".

И Славов: Новата Конституция е важна за правителството

И Славов: Новата Конституция е важна за правителството

Шефът на ВКС не е подходящ за служебен премиер

Депутатите от 49-то Народно събрание гласуваха и промените в Конституцията, с които орязаха правомощията на президента при назначаване на служебното правителство.

Законотворците приеха, че за служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Интересното е да се отбележи, че от кандидатите за служебен премиер отпадна председателят на Върховния касационен съд. Предложението направи депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова, което бе прието от конституционното мнозинство - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС със 163 гласа "за".

Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори. Ограничения в правомощията на служебното правителство могат да бъдат предвидени в закон.

Депутатите приеха "алфата и омегата" на съдебната реформа

Депутатите приеха "алфата и омегата" на съдебната реформа

Те гласуваха всички промени в Конституцията на второ четене, третото ще е утре