От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 11%, а не с 10% както дава т.нар. Швейцарското правило. С нарочен брифинг тази вечер в Министерски съвет премиерът Димитър Главчев и социалния министър Ивайло Иванов "искат да внесат успокоение сред пенсионерите".

"Никога не сме се колебали какво трябва да направим и не знам откъде се появиха тези спекулации. Може би ще се успокоят и тези, които внесоха целия този шум в предизборната кампания, каза служебния премиер Димитър Главчев явно по повод реакцията на ПП-ДБ на публикуваното проекторешение на НОИ за 10% увеличение, както би било точно изчислено въпросното Швейцарско правило заради по-ниската инфлация. Веднага след изявлението на Асен Василев реакция в социалните мрежи дойде от кандидат-депутата от ГЕРБ Деница Сачева, а днес вече и премиерът и МТСП се надпреварват да обясняват новото решение.

Според служебия социален министър Ивайло Иванов, който преди министерстването си беше управител на НОИ, това решение няма да бъде прецедент, тъй като е и през 2021 г. Швейцарското правило е давало 4,8%, но Надзорът на НОИ е приел заложени 5%. По думите на Иванов има достатъчно налични средства, за да се приемат и изплатят 11% увеличение на пенсиите.

Димитър Главчев поиска и да не се внася "шум в системата", а всеки да се съсредоточи в предизборната кампания.

В надпревара премиер и министър уверяват, че пенсиите ще са с 11% по-високи

В надпревара премиер и министър уверяват, че пенсиите ще са с 11% по-високи

Съгласно решението на 49-ото Народно събрание

Позицията ни за РС Македония е последователна, коментира още служебният премиер Димитър Главчев, обяснявайки, че правилата важат за всички кандидат-членове на която и да било организация. "Тук става въпрос за ЕС. Който иска да стане член на ЕС, трябва да се съобразява с изискванията на останалите държави-членки. Това е позицията", подчерта Главчев.

Българската позиция остава - на последователна подкрепа за европейската перспектива на РСМ, а и на всички държави от Западните Балкани. "Но условието остава същото: ако някой иска да се присъединява, трябва да спазва правилата."