Служебният военен министър Димитър Стоянов е отказал България да предостави въоръжение на Украйна.

Стоянов отговори на въпрос за резултата от срещата с военния аташе на Украйна Виталий Москаленко, която се е състояла на 27 септември. Това е второ официално искане от страна на военният аташе на Украйна.

"Отговорът ми беше кратък и ясен на въпроса за въоръжение, поискано бе тежко въоръжение, не лекострелково или боеприспаси. Тежко въоръжение, докато съм министър, няма как да дам, нито докато няма промяна на решението на парламента", заяви Стоянов преди днешното заседание на Съвета по сигурността, свикано от служебния премиер Гълъб Донев във връзка с усложнената ситуация в Русия и в Украйна.

Снимка 589222

Източник: МО

Очаква се на заседанието да бъдат обсъдени последиците за страната ни от анексирането на украински територии от Русия. Според закона Съветът се председателства от премиера Гълъб Донев.

Преки заплахи за въвличане на България в конфликт няма. Всяка промяна в обстановката води до притеснение, каза Стоянов.

По думите на Стоянов към момента няма промяна на ситуацията в Черно море, т.е. линиите на комуникация си работят, отворени са, не са затворени.

"Единственият риск, който досега съществуваше и продължава да съществува, са свободно дрейфуващи мини. Вие знаете, че в Турция бяха открити, в България бяха открити, две бяха взривени. В Румъния беше открита мина, така че това е основният риск", допълни Стоянов. 

Край Маслен нос откриха котвена мина

Край Маслен нос откриха котвена мина

Преместването на мината, беше счетено като потенциално опасно

По думите на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов: "пряка военна заплаха към Република България няма, предприели сме всички мерки, продължаваме изпълнение на задачите - подсилване на охрана, наблюдение ранно предупреждение - отговорно се отнасят военните, но трябва и ресурс".

Относно одобреното от МС на 18 май 2022 г. създаване на бойна група на територията на България, адмирал Ефтимов каза, че тя е в определен формат от 42-ри батальон Хасково, впоследствие и от Обединеното кралство. Република Италия изрази готовност да е рамкова държава. Групата е в процес на сглобяване, в средата на октомври ще обявим, допълни той.

Посланик Виталий Москаленко очаква и България да изпрати помощ на Украйна

Посланик Виталий Москаленко очаква и България да изпрати помощ на Украйна

Русия още не е отговорила, преместването на войските й е основна задача

Катапултиралият военен пилот полк. Пейо Дончев е изпълнил над 30 задачи. Това е втори полет за деня на пилота и трети полет на самолета. Това заяви военният министър Димитър Стоянов ден след като пилот на щурмови изтребител Су-25 катапултира в района на авиобаза Безмер.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е препоръчал нормативната дейност да бъде съобразена с разполагаемия нальот. "В щурмовата авиация (Су-25) има ремонтирани 8 самолета, пилотите имат достатъчно нальот, според нашите възможности", каза адмирал Ефтимов.