ДСБ сваля политическото си доверие от правителството и напуска управлението.
Това реши националното ръководство на партията на съвещанието си в Поморие, съобщи електронното издание на в. „24 часа”.

Петър Москов обаче остава министър на здравеопазването, като подава оставка от зам.-председателския пост на партията.

След петчасово заседание Радан Кънев излезе и съобщи пред журналисти решението: "ДСБ подкрепя решението на лидера на партията за снемане на политическото доверие от правителството и напускане на парламентарното мнозинство в 43-ото народно събрание поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционни реформи и бламирането на Христо Иванов като правосъден министър.”

ДСБ подкрепя провежданите реформаторски политики от д-р
Петър Москов и във връзка с решението му за оставане на поста, прие оставката му като заместник-председател на партията." – каза още Кънев.

Радан Кънев и Петър Москов бяха рамо до рамо при обявяване на това решение и коментираха, че всякакъв опит да се всее раздор помежду им ще бъде безуспешен.

„Не е лесно да се стигне до такова решение, както в едната, така и в другата му част и беше наистина след тежки дебати, в които участваха всички членове на ръководството, всички народни представители. Изслушахме всякакви мнения, дори самата формулировка ни отне доста време.” – увери Кънев, който бе видимо развълнуван докато огласяваше решението, написано на ръка върху лист от бележник.

Той заяви, че не може да коментира в този момент дали ще има разцепление в РБ.

Неведнъж съм казвал, че след провала на конституционната реформа залогът, пред който е изправена страната е по-голям от единството на една партийна коалиция, допълни той.

Ние сме направили много компромиси, взели сме много тежки решения в името на малко неща – на това България да не се управлява от кадрите на тройната коалиция и кабинета „Орешарски”, и тези, които потопиха КТБ, и България да проведе конституционна реформа, допълни председателят на ДСБ.
По думите му, когато реформата се спира с гласовете на същите тези хора, всички основания за подкрепа на правителството пропадат.

„Благодаря на ДСБ за изразената подкрепа. С решението си вярвам, че правя така, че лишавам от всякакво възможно алиби всеки един от тези, които от първия ден на влизането на ДСБ в управлението искаха унищожаването на мнозинството, унищожаването на управлението, спирането на възможността за провеждане на реформи навсякъде, където са възможни.” – коментира Петър Москов.

Той подчерта, че при така взетото решение на неговата партия той не може да продължи да е зам. председател, но продължава да бъде член на ДСБ.

"Моята оставка я искат ДПС, БСП, ще ви излъжа още колко опозиционни партии от първия ден.Моята оставка е най-настървеното искане в държавата. Няма да я получат по този начин." – отсече Москов.

Радан Кънев обяви, че задачата на ДСБ оттук насетне ще е да бъде силно критична опозиция в парламента към всяка нереформаторска и вредна за страната политика, насърчаваща кражбите и прахосничеството на публични средства. Според него има доста примери за такива политики.

Той посочи и друг приоритет на ДСБ в опозиция: "Може би най-важната работа оттук нататък е на терен в страната. Всеки член на ДСБ, всеки ръководител на ДСБ оттук нататък ще има работа преди всичко по изграждането на нови организации в структурирането на досегашните, в засилването им, в привличането на много хора, които споделят нашата визия за много по-смели реформи в правосъдието и в другите сфери. Такива хора има десетки хиляди, стотици хиляди, ние трябва да стигнем до тях. Не малка част от заседанието ни беше отделена и на това какви точно организационни промени ще направим."

След заседанието в събота вечер стана ясно, че Атанас Атанасов се оттегля от председателския пост на парламентарната комисия по вътрешна сигурност.