Моят глас е за българската независимост. Хората трябва да изразяват своята воля, за да покажат, че те не са само избиратели, електорални единици и потребители, а че са граждани. По този начин те показват, че България е тяхна държава и те ще решават какво ще става в нея.

Това заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, малко след като даде своя вот относно развитието на ядрената енергетика у нас. Припомняме, от партията на Красимир Каракачанов се включиха активно в подкрепа на БСП при събирането на подписите за иницииране на референдума.

Очакванията му са за не много висока избирателна активност: „Надявам се поне да мине 20-те процента, за да стане ясно, че при тази целенасочена кампания срещу гласуването все пак има хора, които са отишли до урните."

По думите му, избирателната активност е слаба заради целенасочената кампания на една част от властта срещу това допитване с една много проста и ясна цел -  да откажат хората, че няма смисъл да се гласува, обяснявайки им че е безсмислено.

Тяхната идея е да обезсърчат хората да участват в обществения живот, упражнявайки правото си на глас, обясни още Ангел Джамбазки.

Той използва днешното допитване, за да зачекне и една болна за него тема - циганския въпрос: „Трябва сега да се направят анализи и да се види избирателната активност във всички цигански махали и катуни. Така ще се види каква е активността по време на президентските и парламентарните избори и ще се докаже, че гласовете в циганските махали са купени, а не са резултат нито от убежденията на тези хора, нито от техни демократични или някакви други виждания."

Според прогнозите му, в катуните ще гласуват, както и останалите български граждани. Там няма да има тази 100-% активност, няма да ги има високите резултати.

Целта на олигархичната клика, която управлява държавата е да отказва българите да гласуват, за да може да си решават въпросите на властта посредством купените цигански гласове, подчерта още Джамбазки.

Той допусна, че хората, ако не гласуват, то е защото са разочаровани, защото не вярват на властта и защото властта продължава да им внушава, че няма смисъл да се гласува.

„В известна степен референдумът се превърна в референдум „за" или „против" една или друга партия, а той всъщност е „за" или „против" бъдещето на България и ще стане ясно какво ще е нашето развитие в следващите 50-100 години като национална държава, икономика, индустрия, енергетика", изтъкна още Джамбазки и добави: „Затова принизяването на дебата до личните отношения между  представителите на политическата класа е вредно за българското гражданско общество."

Важно е да се проведе този референдум, за да се покаже и докаже, че той може да бъде свикан, а самият факт колко панически властта си променяше мнението през тези месеци,  как го насрочи в най-неподходящото време за провеждане, по време на големи празници, когато на хората не им е нито до политика, нито до слушане... общо взето всички ходове бяха да се обезсмисли референдума, да се избута на заден план, да няма достатъчна кампания и ако въпреки всичко хората излязат да гласуват повече от 20% това ще е ясен знак, коментира още зам.-председателят на ВМРО.