Ние трябва да опитаме да сглобим някакъв кабинет на промяната, но мандатът отива при "Има такъв народ", които трябва да приложат концепцията как да се случи това. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в сутрешния блок на БНТ.

Христо Иванов подчерта, че третият мандат е кризисният мандат, когато ще се види дали се тръгва сериозно към нови избори. Политическата реалност е - мнозинството от гражданите възложиха промяната на "Има такъв народ" и най-големият шанс за управление на промяната е с техния мандат, каза още бившият правосъден министър и се позова на резултатите от изборите.

Христо Иванов: Чакаме ход от ИТН

Христо Иванов: Чакаме ход от ИТН

От действията на Слави Трифонов щяло да зависи

Нашето убеждение е, че е необходимо да положим всички усилия за правителство, но не каквото и да е, а правителство на промяната, обясни Иванов.

Много е сложна конфигурацията - от една страна хората са гласували за промяната, но тя е доста сложно да се реализира при сегашното разположение на силите, отчете Христо Иванов. "Ние много ясно сме завили с кого можем да се коалираме и с кого не можем. Сложното е, че дори и да се събере мнозинство за кабинет на промяната - дали обаче този кабинет ще може да разчита на стабилно мнозинство на промяната.

Йордан Цонев: С бърза скорост отиваме към предсрочни избори

Йордан Цонев: С бърза скорост отиваме към предсрочни избори

Това ще бъде тежка политическа грешка...

Христо Иванов е скептичен за такова мнозинство на промяната в парламента. Мнозинство за избор на кабинет може да се намери, но мнозинство за дълбока промяна ще е трудно, да не казва невъзможно да се намери, изтъкна бившият правосъден министър за този парламент. промяната.

Заради това Христо Иванов не изключва и нови предсрочни избори. И ако на изминалите избори гражданите са гласували против ГЕРБ, сега ще трябва да гласуват "за" - платформа, визия, начин на промяната. На едни предсрочни избори ще се даде отговор затова каква промяна иска избирателят и на кого да бъде възложена обществената поръчка за ремонт на държавата. ДБ имат изключително амбициозна програма за възстановяване на държавата и правовия ред, увери Христо Иванов.

Въпреки това "Демократична България" отговорно смятат, че трябва да се излъчи в настоящия парламент отговорно управление на промяната, тъй като има и краткосрочни задачи, като Изборния кодекс, "за да може да се направят избори, на които да се доверим", настоя Христо Иванов.

Според него Борисов е разклатен, но не са разклатени основите на модела. Разграждането на сегашната власт трябва да бъде основата ни задача, посочи още той. Борисов и Пеевски са само изпълнители, този модел нито е започнал с тях, нито ще приключи с тях. "Приватизираната власт - разграждането на този модел е наша основна задача."

ГЕРБ поканиха ДБ, а те отказаха среща с фасаден състав на МС
Обновена

ГЕРБ поканиха ДБ, а те отказаха среща с фасаден състав на МС

Според Биков ГЕРБ се опитва да предотврати хронична политическа криза

Страшно много лъжи говорят от ГЕРБ, коментира още Христо Иванов и определи думите на Борисов за депутатските заплати, изслушването на съдиите в парламента и "Росенец" като "абсолютни, мазни и нагли" лъжи.

"Росенец" не е популистка тема, а "материализация на фундаменталния проблем в България - проблемът със задкулисието, с това, че в държавата има недосегаеми и над закона хора".

Според съпредседателя на ДБ в ГЕРБ наистина не разбират защо страната иска да се отърве от тяхното управление. Опитват се да се консолидират около Борисов като един жив щит, но в момента Борисов изгражда такъв жив щит за трудните времена, които го очакват извън властта. В това има само цинизъм, коментира Христо Иванов.

ДБ: Не можем да променим България, гледайки в задното огледало

ДБ: Не можем да променим България, гледайки в задното огледало

Велизар Шаламанов настоя за визия 2020-2030 за външна политика, отбрана и сигурност