Благодарност за свършената работа изрази министър-председателят Пламен Орешарски към председателя на Националния статистически институт Ренета Инджова.

Това се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

Премиерът се срещна с Инджова в Министерския съвет по повод изтичането на мандата й и пожела успех в бъдещите й начинания. Двамата обсъдиха и работата на Института.

Не се съобщава кой ще бъде следващият председател на НСИ.

Припомняме, през март Инджова коментира както скандала с преброяването на населението от 2011 година, при което бяха впоследствие отчетени сериозни грешки, така и поведението на заместниците си, които, по думите й, по цял са в Министерски съвет и издевателстват над служители на Института.

По повод информациите за нейното отстраняване, тогава тя заяви, че не е престъпник, който ще бъде извеждан през задния вход за 10 минути, какъвто опит е бил правен преди.

Инджова призова да бъде направена цялостна проверка на дейността на института, а не само на нейната работа.

Бившият премиер Ренета Инджова пое статистиката през 2012 година и довърши мандата на предшественика си на поста Мариана Коцева. Коцева беше назначена за специален съветник с ранг на зам. генерален директор на Евростат, което бе коментирано като успех за българската статистика.