През месец април тази година правителството на Пламен Орешарски е сключило с американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп” петгодишен договор за експериментални сондажи и проучвания за наличие на въглищен газ край Каварна, чийто добив се осъществява чрез подпалване под земята или хидрофракинг технология и носи в пъти по-сериозни заплахи за околната среда от добива на шистов газ, предупреди екологът Синтия Недялкова в ефира на „Би Ти Ви”.

Проектът на обща стойност от над 3 млн. евро е съфинансиран от Европейската комисия, като целта му е за пръв път на територията на Стария континент да бъдат проучени възможностите за добив на синьо гориво по този начин.

В друго телевизионно интервю от вчера, дадено за местната „Добруджа ТВ”, Недялкова съобщи, че координатор на проекта е българската „Овергаз”, която ще използва „Парк Плейс Енерджи Корп” като подизпълнител по техническата част.

Пилотното изследване се прави по линия на Изследователски фонд за въглища и стомана, като на 60% се финансира от ЕС. В него участват още Техническият универститет в Лисабон, Центърът за научни изследвания на Гърция, Научно-изследователският институт на Германия и Минногеоложкият институт към БАН.

„Всички тези хора са решили, че е много хубаво да разберем как от нашите въглища ще се изкара газ, ефективно ли ще бъде това и ще вреди ли, или не на околната среда”, каза Недялкова и би тревога за това, че последствията от необмисления опит на българска земя могат да бъдат непредвидими и да засегнат цяла Добруджа. Недялкова допълни, че подобни опити в Австралия са довели до пропадане на земни пластове и отравяне на почвата, като впоследствие върху технологията е била наложена забрана.

Село Вранино е избрано за място, където сондите трябва да преминат през подпочвените води. Според екологът това ще доведе до замърсяване на водата със сяра, тежки метали и радиоактивни материали, а много от подпочвените води ще бъдат просмукани в образувалите се при хидравличното разбиване пукнатини.

Новината за действията на правителството идва точно една година, след като граждани на България и Румъния участваха в безпрецедентен общ протест срещу проучванията и добива на шистов газ в двете страни.

От Министерство на икономиката се защитиха, че понастоящем договорът с компанията е само за проучване, а издаване на разрешение за добив ще се прави едва след като той изтече. Въпреки това природозащитници и граждански активисти предупреждават, че технологията се изпитва за пръв път, а последствията освен непредвидими, са и необратими.

Справка на News.bg показа, че в архива на Министерски съвет липсват данни за въпросното разрешително от месец април, но през 2010 г. правителството на Бойко Борисов е дало на базираната в щата Невада „Парк Плейс Енедржи Корп”, регистрирана на адрес във Ванкувър, Канада, да извършва на територията на село Вранино проучвания на свой риск за добив на нефт и газ в Блок 1-11 с размер от 397,42 квадратни километра.