Харчим милиарди да сме зависими, коментира във Фейсбук Веселин Марешки казуса със закупуване на нов български изтребител.

"Силните европейски държави правят свой проект, за да са независими от САЩ. Ние обаче, понеже сме много богати, ще похарчим милиарди, за да угодим на Каракачанов и за да ставаме все по-зависими", обясни лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС по повод новината, че Германия и Франция разработват нов боен самолет.

Франция и Германия дадоха начало на проект за създаване на нов изтребител

Франция и Германия дадоха начало на проект за създаване на нов изтребител

Двете държави обявиха, че са сключили договор за 65 милиона евро

"Двойният стандарт пак личи- не купуваме руска техника, за да не зависим от Русия. Добре, но защо да похарчим огромни суми, нужни ни сега за здраве, образование, за вътрешна сигурност, за да угодим на чужди интереси и да ги налеем в американската икономика", допълва Марешки.

"След години, когато ЕС ще има обща отбрана, ще трябва пак да бръкнем дълбоко в джоба на българина, за да купим вероятно от тези самолети. Та да плащат не само внуците ни, а и техните внуци! Никаква визия, никаква логика, никаква грижа за народа! Само задкулисни интереси", пише той.

"През седмицата стана ясно, че Париж и Берлин определят проекта като европейски, а целта е стратегическа независимост от Съединените щати. Той беше скрепен с договор от министрите на отбраната на двете страни", допълва Марешки в свой коментар, получен и в редакционната поща на news.bg.

60% от българите стоят зад критичните думи на Радев за изтребителите

60% от българите стоят зад критичните думи на Радев за изтребителите

Герберите в обществото одобряват градските ремонти, социалистите - не

Припомняме, за пореден път президентът Радев, в речта си по отчета за втората година от своя президентски мандат, отправи остри критики заради решението за започване на преговори със САЩ по офертата за закупуване на Ф-16 за българските ВВС.

Правителството поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. На 16 януари депутатите дадоха мандат на кабинета да преговаря със САЩ за закупуване на изтребител.

Срещу избора на комисията и начина на провеждане на процедурата се обявява не веднъж държавният глава Румен Радев, който я определи като "триумф на лобизма и финал на автокрацията за 2018 г."

"Никога не е имало никакъв вид натиск. Това е суверенно българско решение. България е наш партньор, член на НАТО и ЕС", обясни на 4-ти февруари американският посланик Ерик Рубин.

САЩ са удовлетворени от Цветанов, Борисов и парламента за Ф-16, стана ясно от среща между Цветан Цветанов и заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Югоизточна Европа Матю Бойс. Двамата бяха доволни и от скорошната си среща в София през декември 2018 г.

Ф-16 гарантира суверенитета на България, заявил Цветанов пред Помпео, двамата разговаряха в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон на 8-и февруари.

За Борисов процедурата с изтребителите е най-прозрачната

За Борисов процедурата с изтребителите е най-прозрачната

Премиерът вярва в инстинкта на българския народ, иска демокрация и я спазва

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".

Каракачанов: Речта на Радев е война на институциите

Каракачанов: Речта на Радев е война на институциите

Преговорите не са започнали, не знам в чия полза е подобно твърдение