"Вярвам, че излизането от кризата ще даде възможност за повече работни места, за средства в бюджета, за да може всички сектори да бъдат осигурени в полза на обществото. Тогава ще обмислим и отпадането на възможността общини и държавни фирми да помагат на МВР".

Това обеща вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол на въпрос на Анна Янева и Петър Курумбашев от БСП за дарени опели за полицаите и за даренията към силовото ведомство от физически и юридически лица.

"От 15 август съм издал заповед, с която от 1 септември се забраняват даренията от физически и юридически лица", изтъкна силовият министър. От 1 октомври трябва да заработи и регистър с дарителите", поясни още той.

Цветанов поясни, че в момента дарителите се проверяват и дарения от съмнителни лица не се приемат.

Повод за питане на опозицията станаха и дарените през юли от МВР 236 автомобила "Опел Астра" от държавна фирма.
Договорът за дарението ще бъде качен на сайта на министерството, каза министър Цветанов. Той поясни, че сделката за тези автомобили е от 2004 и 2007, а той сега просто я е финализирал.

Не стана ясно от отговора на министъра защо дарените чисто нови опели са застраховани за 8860 лева.

1938 дарения има МВР за последните 6 месеца, подчерта Курумбашев. Тези дарения, по думите му, не са само от благодарни общини. Дарения има и от фирми и полицаите имат списък с фирми, които не трябва да "закачат".

Червеният депутат попита и за "порочната практика" МВР да получава солидни дарения. 5 ведомства за 18 месеца са получили дарения за 2 250 000 лева: МТСП, МЗ, МК, МТ, МОСВ. "МВР получава дарения за 9 милиона. Какво е вашето обяснение за тази необяснима любов?", попита Петър Курумбашев.

Депутатът от левицата цитира коментар на служители на МВР, че ведомството е най-прозрачната институция. Може би трябва да мерите температурата на някои ваши служители, предложи Петър Курумбашев.