Военният министър Ангел Найденов заяви, че е възможно през следващата седмица да започне изграждането на инженерно-техническото съоръжение с дължина от 33 км по границата ни с Турция и при добри климатични условия процесът може да приключи през януари 2014 г.

Той посочи, че това може да стане, тъй като укрепването и възстановяването на пътищата в района се извършва с по-бързи темпове от предвидените. Близо 6 млн. лв ще са необходими за изпълнението на тези задачи от Българската армия. Те ще бъдат осигурени целево от държавния бюджет, поясни министърът на отбраната в предаването „Лице в лице" по БТВ.

По думите му съоръжението ще бъде достатъчно сигурно, за да възпрепятства нелегалното преминаване на границата в този участък.

На въпрос за опасенията сред хората в населените места, определени за настаняване на бежанци, министър Найденов отбеляза, че е нужна по-активна комуникация между държавните институции и местната власт. Той подчерта и необходимостта от консолидирана национална позиция по отношение на бежанците, оценка на рисковете и съвместните усилия, които трябва да се положат, за да разчитаме на помощ и подкрепа от европейските институции.

По отношението на проведените разговори с гръцкия министър на отбраната, той заяви: „Посещението на министъра на националната отбрана на Гърция е от особена важност, защото дава тласък в развитието на отношенията между България и Гърция в областта на отбраната, военното и военно-техническото сътрудничество".

Найденов посочи, че общата загриженост за проблема с бежанците е била само една от темите в деловите разговори. По време на двустранната среща са обсъдени основно съвместните инициативи, в които участват България и Гърция като съюзници в НАТО и ЕС.

По думите на министър Найденов страните са изразили единна подкрепа за политиката на „отворени врати", защото интегрирането на страните от Западните Балкани е един от начините да се гарантира сигурността в региона. Министърът на отбраната отбеляза, че на срещата са дискутирани и регионалните инициативи, в които двете страни участват, като акцент е бил поставен на предстоящата ротация на Щаба на Бригада „Югоизточна Европа" през 2017 г. в България.