Имал съм трудни моменти, но не можех самоволно да напусна екипа. Аз съм абсолютна кандидатура на Пламен Орешарски. Това каза в интервю за БиТиВи финансовият министър в оставка Петър Чобанов. Той е категоричен, че ако Станишев бил станал министър-председател, е щял да подаде оставка. Чобанов подчерта, че за него няма страшно заради оставката на правителството, защото вече е преживял напускането на една позиция в Комисията за финансов надзор (КФН).

Петър Чобанов е категоричен, че не би работил при кабинет с друг министър-председател, освен с Орешарски.

По негово мнение перспективата пред кабинета като цяло не е била дълга. Той не отрече, че Сергей Станишев го е поканил в предизборната кампания и е избран като депутат от левицата.

Във връзка със ситуацията около Корпоративна търговска банка финансовият министър в оставка коментира, че 3.5 млрд. кредитен портфейл не е воден по нормалните надзорни практики. Непрекъснато излиза информация от свидетелски показания в пресата, че има висока концентрация, свързани лица - вижда се, че проблемът е голям, посочи той.

Чобанов категорично отказа да отговори на въпроса кой е по-добрият ход - да бъде оставен трезорът да фалира, или да бъде преструктуриран. Аргументът на Чобанов е, че е нужна още информация от БНБ за капиталовата дупка в КТБ.

По думите на Петър Чобанов участието на оманския държавен инвестиционен фонд в оздравяването на банката е възможен вариант. Според него вторият най-голям акционер в КТБ след „Бромак" на Цветан Василев също не бил наясно със случващото се във финансовата институция, наричана в медийни публикации „банката на властта".

Чобанов обясни, че оманците искат да защитят инвестицията си, защото отговарят пред своя парламент за това, че са допуснали да бъдат застрашени държавни средства. По думите на финансист №1 в оставка, те са готови да привлекат и допълнителни инвеститори.

Петър Чобанов е на мнение, че актуализацията на бюджета не е задължителна, но е желателна. Според него рискът в приходната част е около 500 млн. лева, а буферът, който може да се създаде чрез оптимизиране на разходите е в същия размер. Това, което ни очаква, са допълнителни месеци на несигурност, докато няма работещ парламент, подчерта той.

По думите на финансовия министър в оставка валутните резерви са в размер на малко под 30 млрд. лева, фискалният резерв е 8.3 млрд. лева, а средносрочната прогноза за дълга е 20-22% от БВП.
Според него фискалните буфери могат да бъдат подсилени, но чрез актуализация в „умерени параметри", защото след прескачане на границата от 3% дефицит, връщането назад е трудно.

Първият финансист на държавата се изказа скептично за искането на Росен Плевнелиев служебното правителство да може да взема външни заеми. По думите му пазарите не работят през август, а самата процедура е дълга. В същото време, институции като МВФ предпочитали да сключват споразумения с правителства, които са парламентарно подкрепени. „Тези пари не идват даром, те идват заедно с конкретни промени в законодателството", уточни Петър Чобанов.

По отношение на твърденията на опозицията, че политико-експертният кабинет „Орешерски" оставя дупка за милиарди в енергетиката, здравеопазването и др., Чобанов подчерта, че „не може да припишем на бюджета отговорност за всичко" и коментира, че държавните предприятия имат свой мениджмънт.

По темата с евентуалните разходи за VII блок на АЕЦ „Козлодуй" и „Южен поток", Чобанов каза, че не става дума за ангажимент на правителството, а за създаване на предприятие, което инвестира и генерира печалби.

Петър Чобанов призна, че през последните два месеца правителството е работело трудно. „Можем да твърдим, че времето между европейските избори и предсрочните може да се окаже загубено време", призна още той.