Премиерът на най-голямата партия не може да бъде министър-председател с чужд мандат. Това обяви финансовият министър в оставка Владислав Горанов в студиото на Нова телевизия.

По думите му правителство с премиер Бойко Борисов е възможно да има само след нови избори, когато ГЕРБ имат отново мнозинство в парламента.

Владислав Горанов коментира как вървят преговорите с Реформаторския блок, които в момента държат проучвателния мандат в рамките на конституционната процедура. Финансовият министър бе категоричен, че правителство "Борисов-3" в мандата на това 43-тото Народно събрание няма да има.

Борисов склонен да прави правителство с мандат на реформаторите
Обновена

Борисов склонен да прави правителство с мандат на реформаторите

Но поставя условие - промени в Изборния кодекс

Според него дори да се стигне до нов кабинет, той самият няма да е министър в него.

Дали някой от останалите министри на ГЕРБ ще останат - това решение предстои.

За разлика от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който прогнозира над 20% вероятност за нов кабинет без предсрочни избори, Горанов обяви, че неговата прогноза клони към 0%.

Припомняме, вчера в парламента се състояха първите разговори между коалиционните партньори Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт за съставяне на правителство с мандат на реформаторите. Това стана само ден след като Борисов изненадващо обяви в Брюксел, че е склонен да мисли да подкрепа второ правителство в този парламент.