Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предложени от Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Депутатите гласуваха: 

148 - "за" 

23 - "въздържали се".

Промените ще помогнат държавата да реагира в сложни ситуации и да има оперативен представител в "Лукойл", каквато е ситуацията в момента.

В случаи, когато са налице обстоятелства, които заплашват национална сигурност в държавата, по някакъв начин се нарушават наложените международни ограничителни мерки или се злоупотребява с монополно положение, държавата в лицето на министъра на икономиката и индустрията след предложение на консултативния съвет към него да назначи в съответния оператор на критична инфраструктура особен търговски управител.

Търговският управител ще има функция за 6 месеца и може да бъде удължавана само още веднъж. Съдът ще може да провери дали са налице особените обстоятелства, които допускат налагане на тази мярка, поясни депутатът Надежда Йорданова.

Законопроектът дава възможност да може да бъде прекратяван лиценз или концесионен договор или съответни разрешения във връзка с акцизните складове.

Депутатите в спор в чия полза е дерогацията за руския петрол

Депутатите в спор в чия полза е дерогацията за руския петрол

Предлага се забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията

Припомняме, от 5 декември тази година влезе в сила ембаргото за внос на руски петрол в Европейския съюз, част от пакетите санкции, които Общността гласува като противодействие на руската агресия в Украйна. Българската страна се ползва с дерогация от санкциите за внос на петрол по море, тъй като единствената рафинерия за преработка на суров петрол е на "Лукойл" и работи преимуществено с руски продукти.

Малко преди влизането в сила на ограниченията се разрази спор дерогацията разпростира ли се и върху износа на преработени петролни продукти. Въпреки нееднократните отговори от страна на ЕК, българското правителство твърди, че санкциите не обхващат износа на вторични продукти и на практика разреши износ до март месец 2023 г. След това разрешение вече дойде и включването на изричното условие в последния девети пакет санкции - страната ни има право да изнася за Украйна, но не и за ЕС и трети страни.

В края на ноември месец на съвместна с представители на служебното правителство на Гълъб Донев пресконференция ръководители на "Лукойл" заявиха, че ако правото на износ им бъде спряно рафинерията ще спре своята работа. Именно тогава от правителството отново защитиха правото на износ и обявиха, че са договорили "Лукойл" да пренесе икономическата си дейност у нас, т.е. да започне да плаща данъците си в България, като днес дори бе съобщено, че първата вноска - авансово - е получена.

„Лукойл“ ще ограничи дейността си, но не се е отказал от България

„Лукойл“ ще ограничи дейността си, но не се е отказал от България

Плановете за прехвърляне на икономическите дейности в България от 1 януари 2023 г. ще бъдат изпълнени