цикПрезидентът Георги Първанов подписа указа, с който се назначава Централната избирателна комисия.

Назначената ЦИК е в състав от 21 членове. Общият сбор от определените по закон членове на комисията е 20 (19 за парламентарно представените партии и коалиции и 1 за НДСВ като представена партия в Европейския парламент). Тъй като така общият брой на членовете на ЦИК става четно число, комисията е допълнена с още един член и окончателният й брой е от 21 членове.

Съгласно закона местата в ЦИК са разпределени както следва: ГЕРБ - 10; Коалиция за България - 4, ДПС - 3; Атака - 2; Синята коалиция - 1; НДСВ - 1.

Председател на комисията е Красимира Медарова, предложена от ПП ГЕРБ.

Заместник-председатели са: Елена Маркова, предложена от Коалиция "Синята Коалиция", Мария Мусорлиева, предложена от ПП "Атака", Мая Андреева, предложена от ПП ГЕРБ, Румяна Стоева - Сидерова, предложена от "Коалиция за България", Сабрие Сапунджиева, предложена от ДПС.

Членове са Анна Колушева - Манахова (ГЕРБ), Бисер Троянов (ГЕРБ), Валентин Бойкинов,  (ГЕРБ), Венцислав Караджов ("Коалиция за България"), Владимир Христов ("Атака"), Гергана Маринова (ГЕРБ), Емануил Христов, предложен от ПП ГЕРБ, Ерхан Чаушев (ДПС), Иванка Грозева, предложена от ПП НДСВ, Красимир Калинов (ГЕРБ), Мариана Христова (ГЕРБ), Паскал Бояджийски (ГЕРБ), Ралица Негенцова ("Коалиция за България"), Севинч Солакова (ДПС) и Силва Дюкенджиева ("Коалиция за България")

В хода на проведените консултации при държавния глава "Синята коалиция" изрази особено мнение по формиране на състава на ЦИК и представи писмени мотиви, с които предложи състава на комисията да се формира на база на получени гласове на парламентарните избори през 2009 г. Посочените мотиви не са уважени, тъй като по Конституцията на България ЦИК не е орган, който се формира на база на изборен резултат.

Същевременно, според дефиницията за парламентарно представена партия или коалиция, се изисква преценката да се извършва към актуален исторически момент - консултациите между парламентарно представените партии, а не в предходен исторически момент - парламентарните избори през 2009 година.