Никога не е вземано такова решение аз да се присъединявам към екипа на Алексей Петров". Това изненадващо заяви в интервю за news.bg. бившата варненска съдийка Душана Здравкова, след като още сутринта бе съобщено, че двамата са „излъчени да участват в кандидат-президентската надпревара".

По думите й, Петров разполага със своя екип.

Това са хората, които бяха едни от първите неправителствени организации, които се свързаха с мен. Всъщност и в медиите това беше коректно отразено - че те ме поздравиха за оставката и за тази позиция, която съм взела и съответно с покана всъщност да участвам в техни идеи и тяхната работа", обясни Здравкова.

Тя посочи, че работи паралелно и с много други неправителствени организации и граждански сдружения. "Винаги съм го правила - и преди като съдия, и по времето на ГЕРБ, и като член на ЕП и продължавам да работя", припомни Здравкова.

"Събитията, които последваха тяхната подкрепа и подкрепата на много други организации, ме мотивираха да мисля за това как по някакъв начин да бъде сменен първо моделът за управление на съдебната система", обясни още тя. Здравкова изтъкна, че това е нейната голяма тема, защото по думите й, този модел с досегашната неефективност на съдебната истема е изчерпан.

Здравкова обясни, че така е започнала да мисли и в по-общ план, защото проблемите са се оказали много повече - в земеделието, здравеопазването, образованието.

„Започнаха да ми се обаждат много хора с техни проблеми", сподели още тя и допълни, че е човек, който винаги е бил против партийните модели и против това партиите да обсебват цялата власт, която по Конституция произтича и принадлежи на народа. „Това го имаме декларирано и обявено като един много важен принцип, но за съжаление на практика не става", заяви учредителката на сдружение ГЕРБ.

"Всъщност, властта е много представителна - чрез народни представители, в МС, в съдебната власт, където гражданите изобщо не участват", коментира Душана Здравкова. Така тя обясни как е започнала да мислим в посока как да се смени партийният модел с граждански.

„Това, което приключихме в ранните днешни зори беше Хартата за гражданско управление, защото, ако не бъдат формулирани тези принципи, чрез които да се постигнат определени цели, всъщност е безсмислено човек да прави каквото и да било, защото пак отиваме към един партиен модел", заяви още Здравкова.
По думите й, зад тази харта стоят много интелигентни хора.

„Като гледам, към момента самите партии бягат от партийни кандидатури", посочи тя. „Аз считам, че това е моментът, в който поне в една институция - и тя е много подходяща - президентът, гражданите могат да участват пряко", категорична е Здравкова.

По думите й, когато има парламентарни избори, по-подходящи са партийните листи и много по-трудно сработва моделът на независимия кандидат. „А тук, когато човек наистина трябва да избира личността, която и да е тя, е въпрос на гражданско съзнание и убеденост в самите граждани за кого искат да гласуват", подчерта бившата варненска съдийка.

По думите й, ако този път гражданското общество съумее да излъчи своя кандидат, този кандидат трябва да бъде не независим, а зависим единствено от гражданите. Здравкова обясни, че така той може след това да постигне един междуинституционален баланс - президентът като гражданска кандидатура, Народното събрание и изпълнителната власт, която е с партийно представяне.

„На мен това ми се вижда разумно, вместо цялата власт да бъде обсебена единствено и само от партиите, а те от своя страна пък да нямат достатъчно подкрепа от страна на народа", обясни Здравкова. По думите й, тази подкрепа се изразява в негласуване на избори или гласуване срещу, а не за определен кандидат.

Никога не сме обсъждали с г-н Петров до момента, защото ние обединихме усилията си, за да работим върху документи, по определени каузи и за определени цели. Не сме обсъждали, че някой е кандидат за президент, а другият - кандидат за вицепрезидент. Такова нещо няма", отрече изтеклата в медиите информация Здравкова.

Тя подчерта, че за сега работи за това да има една смислена президентска кампания, базирана на идеи, много ясно формулирани принципи, а не противодействие и борба между отделни личности. „Това е вторият план и когато дойде ред за официалната регистрация, безспорно и той ще бъде решен, но той не е фокус на нашето внимание сега", обясни учредителката на сдружение ГЕРБ.

Тя не пожела да коментира дали има готовност да се кандидатира за поста вицепрезидент на един по-късен етап.