Отговорността за сделката за ЧЕЗ трябва да се търси в България, а не извън нея. Това е мнението на държавния глава Румен Радев във връзка с развитието от последните часове на скандала около продажбата на електроразпределителното дружество.

В този скандал жертва не е властта, а жертва сме ние, българските абонати на електроразпределителното дружество, заяви още президентът Румен Радев пред журналисти след като взе участие в тържествената част на 31-то Общо събрание на Националното сдружение на общините в България.

"Затова държим да знаем как тази фирма без история и без капацитет получава такива големи банкови гаранции", посочи Радев. Държавният глава отново призова да се даде ясен отговор кои банки са изразили готовност да финансират тази сделка, при какви механизми и дали въпросната фирма е получила политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри.

Той се изказа критично, че все още не е получил отговори на зададените от него публично въпроси по отношение на електроразпределителното дружество, а е много важно да бъде изяснен механизмът за финансиране на сделката.

Във връзка със сутрешните спорове в парламента, Радев заяви, че никой не е уважил искането на парламента: "Чух единствено и само закани към някакви гадове."

Държавният глава повтори готовността си, заявена и вчера, да свика Консултативен съвет по национална сигурност, като обаче обясни, че Съветът би бил изцяло свързан с енергетиката, а не заради единични случаи като ЧЕЗ и АЕЦ "Белене". "Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с дългосрочен хоризонт и всичко се решава на парче и ще имаме скандал след скандал", посочи Румен Радев. 

Държавният глава е готов при необходимост да проведе разговор с чешкия президент Милош Земан, както и ще изпрати свой представител утре на съвместното заседание на парламентарните комисии по темата "ЧЕЗ".

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Президентът обмисля свикване на КСНС

Припомняме, парламентарният ден започна очаквано със скандала за сделката на ЧЕЗ, след като вчера тонът достигна кресчендо в последователните брифинги на БСП и ГЕРБ. От БСП поискаха премиерът Борисов да дойде да отговаря пред депутатите, като предложението очаквано бе отхвърлено от мнозинството. По-късно от БСП обявиха, че са внесли искане за създаване на специална парламентарна комисия по сделката "ЧЕЗ". 

Още миналата седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, като президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов. Освен това държавният глава заяви, че обмисля дали да не свика Консултативен съвет по националния сигурност заради продажбата.

Корнелия Нинова се закани да извади досието за приватизацията на ЧЕЗ. Едновременно с това от ДПС провеждаха заседание в дома на почетния председател Ахмед Доган.

Добрев не вижда смисъл от комисия "ЧЕЗ"

Добрев не вижда смисъл от комисия "ЧЕЗ"

Само щяла да харчи от бюджета на парламента

От ГЕРБ отговориха също с брифинг, на който присъства лично Бойко Борисов. Той бе категоричен, че няма намерение да подава оставка и ще гони до дупка "гадовете", които са му спретнали тази "ювелирна акция", подобна на 2013 година.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Още същия ден самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком", която купи активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Премиерът на Чехия шокиран от случващото с ЧЕЗ България

Премиерът на Чехия шокиран от случващото с ЧЕЗ България

Ръководството на ЧЕЗ ще обяснява обстоятелствата около сделката пред Надзорния съвет

Едновременно с това скандалът достигна и самата Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. Изданието излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според вчерашната публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

МС: Информацията, дадена на депутатите за ЧЕЗ, е първата официална

МС: Информацията, дадена на депутатите за ЧЕЗ, е първата официална

Изпратена е от мейла на зам.-министър на финансите и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ Ондрей Ланда