Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон.

Тази позиция разпространиха от пресцентъра на Президентството, след като МС одобри рамковите позиции на Република България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 9-11 юли във Вашингтон. Със същото решение бе предложено Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа "да одобрява и/или утвърждава" представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев.

Държавният глава обаче не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна. Именно поради тази причина Радев отказва да води българската делегация.

Все пак от Президентството подчертават, че държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия, посочват от Президентството. Също така на националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана.

Въпреки това Румен Радев среща разногласия с приетите от МС рамкови позиции.

Румен Радев ще води делегацията ни за Срещата на върха на НАТО

Румен Радев ще води делегацията ни за Срещата на върха на НАТО

Димитър Главчев също ще е част от делегацията

След отказа на Румен Радев българската делегация ще се ръководи от Димитър Главчев, служебен премиер.

Преди това премиерът Главчев се опита да попита Народното събрание, но още на ниво председателски съвет не се стигна до единно мнение, а и до обсъждане и гласуване в пленарна зала. От Продължаваме промяната - Демократична България" смятаха, че Главчев трябва да представлява страната ни заради нееднозначните, а и на моменти откровено проруски позиции на президента ни. Че Румен Радев трябва да бъде начело на делегацията смятаха Възраждане, БСП и изненадващо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Явно след това Главчев и служебното правителство са отправили поканата към Румен Радев.

Днес след отказа на Румен Радев да пътува до Вашингтон се изказа и председателят на ДПС Делян Пеевски.

По време на пролетната сесия на НАТО, която се проведе в София, президентът Румен Радев беше на посещение в Унгария и Швейцария, като така не присъства и не се срещна с председателя на НАТО Йенс Столтенберг. Лично Радев не коментира декларацията на НАТО, която бе приета в София, но това направи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отделно на това и малко след това Румен Радев участва в срещата на върха на държавите от Б9 с участието на Столтенберг, където по предложение на българския държавен глава е бил променен първоначалният вариант на съвместното изявление, като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев. Така за първи път среща на Б9 завърши без обща декларация.