Ако президентът Румен Радев не е съгласен, БСП няма да предложи служебния кабинет за редовен. Президентът два път ясно заявил, че служебният кабинет е експертен, а партиите трябва да предложат свои, съответно партийни, кандидатури за министри. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. В момента социалистите държат третия мандат за съставяне на правителство от 46-то Народно събрание.

"Поставихме този въпрос, президентът и двата пъти каза, че служебният кабинет е експертен и той не може да бъде оставен в наследство за партии", обясни Нинова в студиото на БТВ.

Янев не бе категоричен би ли участвал в проектокабинет на БСП

Янев не бе категоричен би ли участвал в проектокабинет на БСП

Настоя партиите да бъдат оставени да си свършат работата

"Изпълнението на този план зависи от две неща - от волята на президента и от съгласието на другите три партии, от които ще търсим мнозинство. Ние питахме президента, водихме разговори - така разбираме политиката", обясни Нинова и подчерта, че въпросът си БСП са отправили към Румен Радев в президентството - така както те разбират "политиката да се води прозрачно, а не по офиси".

На въпрос дали бавенето на връщането на третия мандат е било поискано от президентството, за да бъде гласувана актуализацията на бюджета, Нинова отрече да има отправено такова искане.

По думите й целта на Борисов да саботира актуализацията на бюджета е да няма средства за пенсии, за работещите, за болниците и мигрантската криза и съответно, да има социално напрежение, а когато се случи колапса в държавата да каже "Нали видяхте". По думите й отговорността за държавния бюджет ще носят депутатите в Народното събрание, които ще го гласуват.

БСП връща мандата към 10-15 септември, дотогава - преговори и актуализация на бюджета

БСП връща мандата към 10-15 септември, дотогава - преговори и актуализация на бюджета

Държат да има срещи с другите партии

Нинова не каза име за евентуален премиер в кабинет с техния мандат, защото искат първо да знаят дали ще имат мнозинство за гласуването му. Тя призова "Демократична България" и "Има такъв народ" публично да заявят, че няма да ги подкрепят, а това да не става в интервюта по медиите и в кулоарите на парламента.

БСП след интервюто на Слави: Правителство се прави в "някой офис"

БСП след интервюто на Слави: Правителство се прави в "някой офис"

Към трите кризи - ковид, мигрантска, икономическа, Трифонов добави и парламентарна