Страната ни остава на позиция, скептична към ГМО храните.

Вицепремиерът Меглена Кунева обяви пред Народното събрание, че гледаме сериозно на въпроса за европейския регламент с възможност на отделните страни членки да ограничават или забраняват ГМО храни и фуражи на своя територия.

Припомняме, че в европейските институции това е актуален въпрос, поставен и в хода на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции с щатите, или известното като споразумението ТПТИ.

Кунева коментира необходимостта от правна рамка, която да даде възможността на националните правителства в рамките на ЕС да изразяват по-добре своите индивидуални позиции по въпроса.

Към момента за страните от Съюза на дневен ред е решението дали след като дадено ГМО е разрешено в ЕС, отделни държави в рамките на обединението да имат правото да го забранят на своя територия.

Повечето от делегациите в Европейския съвет изказаха съмнения за опцията за отказване, тъй като това може да не предложи ефективно правно решение на въпроса, а това може и да отслаби пазара, разясни Кунева пред депутатите.

Ние подкрепяме инициативата с резерви, призна тя, като подчерта, че България води рестриктивна политика спрямо ГМО продукти. Все пак Кунева се опасява, че не може да се осигури юридическа база за налагане на индивидуална забрана.

Вицепремиерът обяви, че ще чакаме правно становище от институциите на ЕС. Споделяме опасенията на редица държави, че лисващата оценка на въздействие на проекта ще е проблем, когато заговорим за нанасяне на глоби, обяви Кунева.