Новият посланик на Великобритания Ема Кейт Хопкинс връчи акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев.

Хопкинс беше избрана от британската кралица през септември 2014 година и по план официално трябва да заеме поста в България през май 2015 година. Тя наследява Джонатан Алън, който ще бъде преместен на друга дипломатическа служба.

Ема Кейт Хопкинс е родена в Болтън и завършва Университета Кеймбридж със специалност Право. Работи като адвокат до 2001 година, когато заема публичен пост.

Преди да заеме поста в София, тя водеше инициатива на британското правителство за превенция на сексуалното насилие в засегнати от конфликти страни. През 2014 година е удостоена с Орден на Британската империя именно заради приноса й в тази област.

Оглавявала е много правни и политически екипи на високо ниво. Работила е в областта на имиграцията и бежанците, човешките права, европейско законодателство, вътрешни работи, международно наказателно право, организирана престъпност и насилие срещу жените. В периода 2006-2008 година създава британска стратегия срещу трафика на хора.

Ема Кейт Хопкинс е омъжена за Стивън Хопкинс. Те имат две дъщери. Обича да пътува, да бяга, да играе волейбол и да се гмурка.