Сега времената са много напрегнати, очакват се може би и засилени бежански вълни и трябва да внимаваме много какво правим, как даваме гражданство, как даваме статут на различни граждани - за постоянно, за временно пребиваване.

Това заяви в Русе вицепрезидентът Маргарита Попова, цитирана от БТА.

Вицепрезидентът каза, че даването на българско гражданство е свързано с въпроса за националната сигурност, който е изключително сериозен.

"Аз съм много привързана към тази тема и като професионален ангажимент от моите прокурорски години преди време. Знам колко е сериозно сега да сме внимателни, за да гарантираме сигурността на хората, не само които бягат от злото и войната, но да гарантираме и сигурността на всеки български гражданин тук у нас", заяви Попова.

Вицепрезидентът коментира, че не познава лично новия председател на Държавната агенция за българите в чужбина, но се надява изборът да е добър.
"Тепърва предстои да се запознаем, да видя какъв е неговият поглед, как ще встъпи в длъжност, какви са му намеренията. Аз съм добронамерена винаги в началото. Очакванията ми са агенцията да работи много сериозно, защото там има какво да се прави. Цялата диаспора очаква от агенцията много - във връзка с училищата, във връзка с образованието, с културата, с идентичността. Винаги, когато отивам зад граница ,аз търся българските общности и знам те какво очакват", каза още Попова.

Тя е в града за премиерата на операта "Катерина Измайлова" от Шостакович, като преди това се срещна с кмета Пламен Стоилов и посети дом "Канети" и Австрийската библиотека.