"Дошло е времето и в България да се проведе операция "Чисти ръце" и човекът, от който се очаква да я реализира, е главният прокурор Сотир Цацаров".
Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на посещението си във Велико Търново.

Припомняме, името на операция „Чисти ръце" идва от едноименната операция в началото на 90-те години в Италия, предприета срещу корупцията в политическата класа и съдебната власт.

По думите на Местан главният прокурор трябва да бъде подкрепен решително и от европейските институции, "за да се стигне до дъното на схемите, на паралелните подземни структури, които са управлявали българската държава".

Според него проведеният разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов, прокурора Николай Кокинов, който в петък подаде оставка, и бившия земеделски министър Мирослав Найденов е заговор срещу конституционния ред в държавата и неговото съдържание дава достатъчно доказателства, че са нарушени доста закони.

"Категорично е дискредитиран принципът за разделение на властите, тъй като се оказва, че се очаква бившият министър-председател да има отношение към кадруването в съдебната система", отбеляза Местан.

Той подчерта, че в една нормална, правова и демократична държава, в която властва принципът на върховенство на закона, съобщението, че бившият премиер Бойко Борисов ще бъде повикан за разпит, не бива да се приема като нещо необичайно.

Според него, ако Висшият съдебен съвет поиска дисциплинарното уволнение на прокурора Кокинов, това ще е доказателство за тежко нарушение на законите.

Лютви Местан каза, че като председател на ДПС осъжда остро незаконното подслушване, но призова да не се подменя темата за съдържанието на разговора.