Затваря се кръгът и все повече се изяснява кой е терористът и какви са били мотивите му. Преценено е обаче, че докато не се изясни неговата самоличност от ДНК експертизата, няма да се дават подробности за националността му.

Само преди минути е изведен ДНК-профилът на терориста. Всичко, което имаме като информация - ДНК профил, отпечатъци, е качено в системата за обмяна на информация с партньорските служби.

Ексзатворник от Гуантанамо взривил автобуса в Бургас?
Още...

Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов по време на поредния брифинг в Бургас.

Той посочи, че вече има версии за държави, в които се предполага, че е пребивавал заподозреният. Цветанов обаче категорично отказа да спомене имена на страни, дори на континент, преди да е потвърдена самоличността му.

„Не можем категорично да кажем от къде е влязъл заподозреният", посочи Цветанов, но уточни, че е изпратена информация на определени държави, за които се смята, че лицето би могло да е пребивавало там.

Не сме спрели да анализираме цялата постъпваща информация, която идва към момента. Не можем да изключим, че има замесени българи в атентата. Някои от разпитаните дадоха изключително ценна информация за терориста и за начина на неговото придвижване, уточни МВР шефът.

Според последни заключения на експертите раницата с взрива не е била свалена от гърба на атентатора, а е била на него. Ударната вълна от взрива е попаднала върху асфалта и след това е рикоширала в багажното отделение на автобуса, поясни Цветанов.

В 14.00 часа е приключил огледът на летището. Преди минути е бил изведен и взривеният автобус. Към 18.00 часа трафикът на аеропорта ще бъде възстановен.

От мястото на инцидента са иззети веществени доказателства. Всичко събрано ще бъде отнесено в София, където има апаратура за задълбочен анализ, съобщи още вътрешният министър като изтъкна, че в нощните часове ще се работи, за да има информация утре.

Попитан защо България е допуснала израелските граждани да отлетят за родината си, без да бъдат разпитани, Цветанов посочи, че всички, които са били годни да дадат показания, са дали и всичко, което е могло да бъде направено, е направено в нощните часове, преди заминаването на израелските граждани.

На въпрос дали разследването ще бъде прехвърлено към израелските служби, Цветанов изтъкна, че разследването е изцяло на българските власти, но се възползваме от възможността да координираме информация, която би довела до по-бързото разкриване на престъплението.

Израелският посланик Шаул Камиса Раз от своя страна благодари на българските власти за реакцията и за това, че са допуснали минимално количество жертви. Той категорично отрече информацията, че при атентата е пострадала дъщеря му и посочи, че тя е жива и здрава и е в Израел.

„Трябва да се знае, че терорът не е само срещу Израел, той е срещу всички държави", изтъкна Шаул Камиса Раз.