Намаляват обучението за бакалавър с 1 година, съобщава „Монитор"

 

Обучението за бакалавър ще бъде намалено с 1 г. и вече ще е 3 г. Това ще стане, ако новата стратегия за развитие на висшето образование бъде приета преди лятната ваканция на парламента, съобщи шефът на образователната комисия в парламента Лютви Местан по време на ректорска среща във Варна вчера.

В същото време обаче ще бъде увеличен срокът за обучение за степента магистър на висшистите. Вместо досегашните семестър и половина, те ще се обучават за нея 2 семестъра или 2 години. Ако пък завършилият висшист поиска да придобие научната степен доктор, ще трябва да продължи ученето най-малко с още 3 години.

Местан прогнозира, че образователната степен специалист ще отпадне, тъй като тя не съществува никъде в Европейския съюз.

Все още експертите по образованието не могат да стигнат до единна позиция относно обучението в колежите. Според едно е редно и то да се зачита за висше - степен бакалавър, но по-голямата част от ректорите и преподавателите са категорични, че това не бива да става.

При малки корекции в сегашния Закон за висшето образование наесен може да има нови семестриални такси. Те ще бъдат 30% от досегашната държавна субсидия, която за миналата година е била 2300 лева средно на студент. Новите такси обаче ще се определят от академичните ръководства на университетите, обясни министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Така всички, които искат да следват, ще могат да плащат такса средно от 700 лева, а размерът на таксата ще зависи от специалността и висшето училище.

Държавата ще определи таван на таксата, а ръководствата на университетите ще умуват възможности за освобождаване на талантливи студенти от плащане при ясни правила, валидни за целия срок на следването. Според Вълчев има свободен капацитет във българските университети за прием на още 50000 студенти. Той обясни световната тенденция за масовизация на висшето образование и поясни, че в ЕС учат 17 млн. студенти, а броят на българските им колеги е едва 244000 души, което е 3,2 % от населението на страната.

Министър Вълчев коментира, че заради демографския срив на прехода се очакват още няколко години с намален брой завършващи средното си образование младежи. Според него това ще наложи промени в кандидат-студентските изпити.

По време на дискусията представители на различни висши училища се обявиха против определянето на таван на таксите и поискаха да бъде въведен минимален праг. Те реагираха остро и срещу полученото разрешение от СУ "Свети Климент Охридски" да приеме през новата учебна година 50 студенти по медицина, при положение че в България има пет медицински университета.

България има ангажимент към ЕС да достигне 3 процента от брутния вътрешен продукт за наука и изследвания, но държавният дял е до 1 процент и ние ще го изпълним, обеща премиерът Сергей Станишев.

 

Съдия и ядрен инженер в листата на ГЕРБ за Страсбург, отбелязва „Монитор"

Съдия и ядрен инженер оглавяват листата на ГЕРБ с кандидатите за Европарламента в Страсбург. Това са варненската юристка Душана Здравкова и енергетикът от АЕЦ "Козлодуй" Владимир Уручев. Имената им бяха обявени вчера, по време на представянето на 18 еврокандидати в листата на ГЕРБ и партньорите им ­ БЗНС ­ НС и "Европейски демократичен път".

Здравкова, която бе предложена за водач на листата с евродепутати на партията от неформалния и лидер Бойко Борисов още преди месец, е съдия във Варна и председател на гражданското сдружение ГЕРБ. Четвъртият кандидат за Страсбург от ГЕРБ Владимир Уручев пък е главният инженер на I и IV блок АЕЦ "Козлодуй". Той има над 25 ­ годишен стаж в областта на ядрената енергетика.

Втори в листата на ГЕРБ за изборите на 20 май е Радослав Точев ­ икономист и бивш съветник на министъра на финансите Пламен Орешарски. След него се нарежда бившият син политик и настоящ член на сдружение на Димитър Абаджиев ЕДП ­ Николай Младенов. По думите на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Младенов щял да стане член на партията, ако бъде избран за евродепутат.

Пета в списъка на кандидати за Страсбург пък е журналистката Петя Ставрева ­ тя е и единствената представителка на БЗНС ­ НС.

" Да вкараме четири ­ пет от нашите кандидати в Европарланемта е абсолютно във възможностите ни. Броят им обаче зависи и от избирателната активност на 20 май", подчерта неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още девет жени и четирима мъже попаднаха в листата на партията с кандидати за Страсбург. Те бяха избрани от специална комисия измежду общо 56 предложения, дадени от районните структури на ГЕРБ. Всички кандидати за Страсбург имат опит в европейски институции и организации.

Политическият критерий беше да имаме еврокандидати от всички области, заяви лидерът Борисов. Той допълни, че най ­ приоритетните сфери са земеделие, енергетика, интеграция и туризъм.

Листата на ГЕРБ е интересна за ЕНП, заяви пък Масимо Скапон, член на политическото бюро на ЕНП, който беше гост на Борисов. Той допълни, че тя представя група от партньори, които са готови да се придържат към демократическите ценности.

Преобладаващото женско присъствие не е нарочно, обясни Борисов и подчерта, че това се дължи по ­ голямата работливост, по ­ добрата организираност и по ­ високата езикова култура на жените.

 

„Бойко заложи на жените", коментира „Стандарт"

Единайсет на седем е съотношението между жени и мъже в евролистата на ГЕРБ. Превесът в полза на нежния пол лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни с това, че жените са по-работливи, умни и верни. А освен това повече знаят чужди езици. Вчера заедно с партньорите си от БЗНС и "Европейски демократичен път" той представи кандидатите, преминали през цедката на специална комисия. Средната им възраст е 30 години. Залагаме на млади хора и големият им плюс е, че са добре подготвени в различни области - от евроадминистрация до аграрни науки и комуникации, коментира Борисов. Според него на партията не й трябват познати лица, защото тези, които хората знаят, вече са градили по един или друг начин политическото статукво. Водач на листата е Душана Здравкова. Борисов определил само нейната кандидатура. Втори е Радослав Точев, който е бил експерт в кабинета на Никола Саркози. На трето място в листата е Николай Младенов, бивш депутат от СДС, а веднага след него се нарежда енергетикът от АЕЦ Владимир Уручев. Политическият щаб за изборите ще се води от Бойко Борисов, който ще работи в него извън работното време в общината. Анастасия Мозер, Мария Капон и Димитър Абаджиев ще помагат. Като много интересна определи листата на ГЕРБ Масимо Скопони, член на бюрото на Европейската народна партия. Ще получаваме съвети от ЕНП по време на цялата предизборна кампания, обясни председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той и Борисов са категорични, че никой от ГЕРБ не желае изключването на СДС от Европейската народна партия.

 

Вдигат таксите за висше с 20 лева, пише „Стандарт"

Всеки университет сам ще определя таксата за обучение на студентите си. Държавата обаче ще определя тавана на сумата, която всеки кандидат-висшист ще заплаща за обучението си. Това съобщи просветният министър Даниел Вълчев във Варна вчера след среща с ректорите на висшите училища в страната.

Промяната ще бъде регламентирана с поправка в Закона за висшето образование. Таксата няма да бъде повече от 30 на сто от годишната издръжка на един студент. В момента тя е 762 лв. за година, обясни Вълчев. Парите за семестриалните такси ще скочат с едва 10-20 лв. годишно. Сумата е крайно недостатъчна, коментира за "Стандарт" ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов. Ръководствата на вузовете ще решават сами и дали да освобождават отличниците от такси. На срещата трябваше да бъде обсъден проблемът с платеното обучение, но нищо конкретно не беше решено, коментираха шефове на ВУЗ-овете. До няколко години може да се наложи закриване на някои по-малки висши училища заради липса на студенти, каза още шефът на просветата.

От следващата учебна година университетите ще се ръководят не само от преподавателите, но и от специални настоятелства. В тях ще влизат бизнесмени, обществени фигури, както и специално назначени експерти от министерството на образованието. Броят им ще бъде равен. Притеснявам се, че по този начин властта отново намери начин да дърпа конците в университетите, коментира още проф. Борисов. И сами можем да се справим с ръководството на университета, коментира и ректорът на Алма матер проф. Боян Биолчев. Със смесени чувства бе посрещната и идеята просветният министър да назнача университетските шефове. Това е посегателство на академичната свобода и автономност, роптаеха ректорите вчера.

 

Ректорите - одобрявани от премиера, отбелязва „Труд"

Държавата иска да сложи ръка върху управлението на университетите. Това стана ясно вчера във Варна на среща между ректорите на вузовете, премиера Сергей Станишев и образователния министър Даниел Вълчев. Шефовете на университетите да се назначават след подпис на премиера или на министъра на образованието предвижда нова стратегия за развитие на академичните структури. Предвижда се още във вузовете да се създаде съвет на настоятелите, в който половината от членовете да се посочват също от министъра. Сега ректорите се избират от общо събрание за 4 г. Това е политически чатал, който управляващите искат да наложат върху вузовете, коментираха ректорите.

 

Таксите за ВУЗ скачат с 20 до 200 лв., смята и „24 часа"

Таксите за обучение в университетите по всяка вероятност ще се увеличат от есента. Причината е, че министерството на образованието планира от новата учебна година висшите училища сами да определят сумите. Сега те се фиксират от Министерския съвет чрез постановление.

Промяната е заложена в проект на стратегия за развитие на висшето образование за следващите 10 г.

 

 

Кадафи обещал сестрите да не бъдат екзекутирани, пише „24 часа"

Либийският лидер Муамар Кадафи обещал на италианския адвокат Джовани ди Стефано, че петте осъдени на смърт български медсестри няма да бъдат екзекутирани дори ако Върховният съд потвърди присъдите.

Това заяви самият Ди Стефано, цитиран вчера от уебсайта "Стадио легале интернационале".

 

Кадафи: Няма да убием българките, пише „Стандарт"

Либийският лидер Муамар Кадафи обеща да не убива сестрите, каквото и да реши съдът. Това той е обявил пред адвоката Джовани ди Стефано, който защитаваше Саддам Хюсеин. Сензационната новина е публикувана в сайта на италианска правна кантора, за която работи юристът. "Има добри новини от Триполи! Както всички знаете, писах на полковник Кадафи заради българските медицински сестри. Изразих мнение, че никой не би спечелил, ако те бъдат екзекутирани. Това е било прието и сега сестрите, независимо какво ще се случи в Апелативния съд, НЯМА да бъдат екзекутирани", пише Ди Стефано. Самият той е изписал НЯМА с главни букви.

Най-големият британски вестник - таблоидът "Сън", даде рамо на българките. Под заглавие "Димитър се бори за ангели на милосърдието" изданието разказва на

3-те си милиона читатели защо капитанът на националния ни тим носи лентата "Не сте сами", когато играе за Тотнъм.

"Демонстрирам подкрепа, защото майка ми е медицинска сестра и защото българите искат да покажат пред света, че тези сестри не са сами", казва Бербатов пред в "Сън" за кампанията на "Стандарт", bTV и Дарик радио. И допълва, че българските футболисти носят специалната лента, когато представляват националния отбор. Ние се опитваме да освободим сестрите, защото вярваме, че са невинни, заявява категорично капитанът на националите.

Българската защита все още няма позиция дали цитираните в сайта на Ди Стефано думи на Кадафи са повратен момент в сагата за сестрите. Не мога да коментирам думите на мой колега, каза един от адвокатите - Траян Марковски. Но всяка помощ би била от полза, допълни той. Говорителят на външно министерство Димитър Цанчев също не бе словоохотлив.

Ди Стефано е известен с това, че е адвокат в процеси с висок обществен интерес в британски и международни съдилища. Сред делата, по които е работил, са обвиненията срещу бившия югопрезидент Слободан Милошевич и скандалния военния лидер Аркан.

 

ЦСКА изпуска титлата пак в Пловдив, коментира „24 часа"

ЦСКА стъпи накриво и измъкна само 1:1 срещу "Локо" в дербито на кръга в Пловдив вчера. След второто поредно равенство "червените" са на път да изпуснат шампионската титла. След мача президентът Александър Томов се закани, че ще има чистка и някои от футболистите ще си заминат заради слаба и безотговорна игра. Съдбата на старши треньора Пламен Марков ще бъде решена в понеделник на извънредно заседание на управителния съвет на клуба.