Тези отиват в Европа, е водещата тема за „Монитор"

Финалистите за Европейският парламент на три от големите партии у нас вече са известни. Коалиционните партньори БСП и НДСВ представиха своите листи с кандидат - евродепутати, а ГЕРБ го направи още в началото на месеца.

Водач на червената листа е депутатът Кристиян Вигенин, а на жълтата - Биляна Раева, шеф на отдел "Управление на проекти и програми" в министерството на държавната администрация.

Душана Здравкова пък е първа в евролистата на партията на Бойко Борисов. Според столичният кмет неговата формация има шанс да вкара поне 4 или 5 души в Европейският парламент. На практика обаче първите в листите и на трите партии са сигурни евродепутати.

Водачът на червените Кристиян Вигенин обяви, че целта на БСП е да вкара в Страсбург между 6 и 8 депутати. Друга основна цел била да се мобилизират хората да гласуват, като кампанията щяла да е насочена към младите хора. Хората в листата на БСП притежават нужните качества за евродепутати, убеден е Вигенин.

НДСВ пък заложи на неизвестни личности в листата си за предстоящия вот. Водачката Биляна Раева в момента работи в министерството на държавната администрация и административната реформа, оглавявано от Николай Василев. Според източници на "Монитор" Раева е човек на българският еврокомисар Меглена Кунева. Факт е обаче, че тя не е известно лице за хората.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски заяви, че партията му имала потенциал да напълни още две или три листи.

По въпроса за евроизборите вече се изказаха и социолозите. Според техните предвиждания най-много хора ще вкарат червените, втори ще са ГЕРБ, а трети ДПС. В цифрово изражение прогнозите са БСП - 6 места, ГЕРБ - 5 места, ДПС - 3, "Атака"- 2, а НДСВ и СДС по едно. При тази картина обаче само червените и жълтите не дават знак, че не са съгласни със социолозите. Всички останали смятат, че ще вкарат повече депутати от предвиденото. Местата за Европарламента обаче продължават да са само 18.

ДПС и "Атака" все още не са представили своите листи с кандидати за евродепутати. Според източници на "Монитор" списъкът на партията на Ахмед Доган ще бъде оглавяван от депутатката Филиз Хюсменова.

В същото време вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем заяви, че лидерът на ДПС Ахмед Доган иска партиите от управляващата коалиция да вкарат общо 12 евродепутати.

От "Атака" засега запазват пълно мълчание за предстоящия вот. Очакванията на политическите експерти са начело на листата да застане Димитър Стоянов - доведен син на Волен Сидеров и настоящ евродепутат.

БСП

КРИСТИЯН ВИГЕНИН

Депутат от БСП в 40-тия парламент. Секретар на ВС на БСП и Ръководител на направление "Външна политика и международна дейност" в червената партия. Владее английски, немски, френски, руски език. Образование: Висше, Международни отношения и макроикономика.

ИЛИЯНА ЙОТОВА

Депутат от БСП в настоящото НС. Ръководител на пресцентъра на ВС на БСП. Образование: Висше; Българска филология, френска филология; Допълнителна квалификация - Национално училище по администрация, Франция; Център по европейски науки - Страсбург. Владее френски, руски език

АТАНАС ПАПАРИЗОВ

Депутат в 40-то НС и настоящ евродепутат. Образование: Висше; Международни отношения; Програма за ръководни длъжности по въпросите на лидерството и икономическото развитие - Харвардски университет. Владее пет чужди езика.

МАРУСЯ ЛЮБЧЕВА

Депутат в 40-то НС и представител в Европейския парламент. Образование: Висше, Химия - технология на полимерите; доктор на техническите науки; доцент; Има над 50 научни публикации в реферирани списания, както и публикации в националния и местен печат. Владее немски и руски език.

ЕВГЕНИ КИРИЛОВ

Депутат от БСП в 40-то НС. Член на Европейския парламент. В момента е председател на комисията по икономически въпроси и развитие на ПАСЕ. Завършил е висше инженерно образование и международни икономически отношения и международно право. Владее английски, немски език.

ЕМИЛ КАЛО

Председател на организацията на евреите в България "Шалом". Има висше икономическо образование. Има над 40 публикации в научния и периодичния печат. Владее английски, руски, испански език. Доктор на философските науки.

НДСВ БИЛЯНА РАЕВА

В момента е директор на Дирекция "Управление на проекти и програми" в Министерството на държавната администрация и административната реформа Тя е магистър по икономика в Полша. Живяла е в Холандия, Италия, Полша, Испания и Белгия. Раева е родом от Варна.

АСПАРУХ ПАНОВ

В момента ръководи бюрото на германската фондация за либерална политика "Фридрих Науман" в София, председател е на УС на Института за либерални изследвания и е член на УС на Българо-германския форум. Започва политическата си кариера като член на РДП

АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА

Депутат от НДСВ в 40-то НС. В момента е евродепутат от квотата на жълтата партия. По професия е лекар. Владее английски, немски, руски и сърбо-хърватски език.РАДОСТИНА ИВАНОВА

В момента работи в Европейската комисия. Била е шеф на дирекция "Регистриране, категоризиране и контрол" в Агенцията по туризма. Завършила е магистратура по икономика и международен туризъм в УНСС. Има завършени курсове по европейска интеграция и туризъм за ръководни кадри.

ОЛГА БОРИСОВА

Родена е в Русия, в момента е преподавател в Американския университет в Благоевград. Била е съветник по въпросите на държавната администрация.ИВАН ИВАНОВ

Юрист от Хасково. Изпълнителен директор е на Европейския ромски информационен офис в Брюксел.

ГЕРБ ДУШАНА ЗДРАВКОВА

Юрист, председател на гражданско сдружение ГЕРБ. Била е председател на Районен и Окръжен съд в гр. Варна дългогодишен съдя. Лектор по европейско право в Националния институт по правосъдие. 10 години член на комисията по информационни технологии и право към Съвета на Европа.

РАДОСЛАВ ТОЧЕВ

Завършил икономика в най-престижния университет по публична администрация във Франция - ЕНА. Магистър по МИО - институт за политически науки в Париж. Висш държавен служител , съветник на министъра на финансите по европейските въпроси.

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

Завършил международни отношения в София и Кралския колеж в Лондон. Основател на Европейския институт. Консултант на световната банка.

ВЛАДИМИР УРУЧЕВ

Енергетик, главен инженер на блокове I , IV на АЕЦ Козлодуй, специалист по атомна енергетика, с 25 години стаж в АЕЦ Козлодуй и член на управляващия комитет на Европейската асоциация за ядрена безопасност. ПЕТЯ СТАВРЕВА

Специалист по публични комуникации и опит в разработването на младежки програми, в областта на равнопоставеност и интеграция на малцинствата. Работещ журналист.

НЕВЕНА МАТЕЕВА

Юрист с опит в Европейската търговска асоциация "Еврокомерс" и българската държавна администрация. Компетентен експерт в областта на Европейското право.

 

БСП чака победа на евровота, е основната тема за „Дума"

С тази листа БСП има всички основания да очаква силен, убедителен резултат на изборите за български представители в Европейския парламент. Това заяви в събота лидерът на партията Сергей Станишев след заседание на Висшия съвет. На него социалистите окончателно подредиха листата си за евровота на 20 май. За водач бе определен членът на Изпълнителното бюро и международен секретар Кристиан Вигенин. 126 души подкрепиха състава на листата и само един се въздържа.

Пред членовете на ВС Станишев обясни, че процесът по номинации на евродепутати в БСП е продължил над два месеца. Ние сме най-демократичната партия в България и не лидерът казва кой, след кой ще е, коментира той. Председателят припомни, че преди месец ВС утвърди конкретни критерии, които кандидатите трябваше да покриват. Сред тях е владеенето на поне два чужди езика, единият от които английски или френски, политически авторитет, познаване на работата на европейските институции и други. ВС реши също в листата да има баланс на представянето по пол, възраст и регион.

Сред имената на номинираните за евродепутати е имало и такива на представители на левицата на висши нива в изпълнителната власт като заместник-министрите Ваня Добрева, Светла Бъчварова, Георги Кадиев. Те обаче не попаднаха в листата, защото според Станишев имат отговорности в сегашните си сектори.

Като важен политически знак Станишев отбеляза поставянето на 6-ото място на председателя на еврейската организация "Шалом" Емил Кало. През последните години у нас се засилват ксенофобските тенденции, които обясняват проблемите с другия, анализира Станишев. Според него присъствието на Кало в листата е начин да се разобличи подобна псевдополитика. На 9-о място пък е поставен главният редактор и шеф на телевизия "Рома" Петър Филипов.

След листата вече трябва да се захващаме с конкретна работа по предизборната кампания, заяви още соцлидерът пред членовете на ВС. Като една от трудностите в нея той посочи, че ще е необходимо да се обясни на българите как представителите в Европейския парламент ще помогнат на страната ни.

Коалиция за България има шест евродепутати към момента и можем да очакваме поне такъв резултат, а имаме реални шансове да постигнем и по-висок, коментира още Станишев. Като задача минимум той постави БСП да бъде първата политическа сила.

На пресконференция след заседанието лидерът на БСП обясни, че смята, че предизборната кампания трябва да е позитивна, защото тя е за България. Според него листата на социалистите е предсказуема и логична. БСП не може да си позволи да експериментира и да действа екстравагантно, смята Станишев и допълни, че всеки от кандидатите на партията е извървял своя обществен път и е натрупал авторитет.

БСП играе на тези избори с А-отбора си, категоричен бе и водачът на листата Кристиан Вигенин, който я оцени като много силна. Сред аргументите му за това бяха, че в нея са наредени хора със сериозен опит и възможности да работят за България и за развитието на ЕС. За пръв път не съм най-младият кандидат в листа на БСП, пошегува се още Вигенин и отбеляза, че в нея има много млади хора, които тепърва ще стават известни в публичното пространство.

Пред социалистите заместник-председателят на партията Румен Петков информира и за проведените преговори с партньорите. Той припомни, че политическо движение "Социалдемократи" и партия "Български социалдемократи" са взели решение да се явят самостоятелно на тези избори, но целта им била да разширят лявото пространство. В крайна сметка БСП се явява на изборите за евродепутати с платформа "Европейски социалисти" и с участието на Движението за социален хуманизъм, предлага още Изпълнителното бюро. Петков подчерта, че БСП е получила и подкрепата на партия "Рома" и Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

 

Кандидатите на левицата

 

1. Кристиан Иванов Вигенин. Роден на 12.06.1975 г. Образование - висше, международни отношения, макроикономика. Владее английски, немски, френски, руски език.

Депутат в 40 НС; зам.председател на ПГ на ПЕС; Ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент; Секретар на ВС на БСП и Ръководител на направление "Външна политика и международна дейност" на ВС на БСП" член на БСП.

 

2. Илияна Малинова Йотова. Родена на 24.10.1964 г. Образование - висше, българска филология, френска филология; Допълнителна квалификация - Национално училище по администрация, Франция; Център по европейски науки - Страсбург. Владее френски, руски език.

Депутат в 40 НС; Ръководител на пресцентъра на ВС на БСП. Член на БСП.

 

3. Атанас Атанасов Папаризов. Роден на 5.07.1951 г. Образование - висше, международни отношения; програма за ръководни длъжности по въпросите на лидерството и икономическото развитие - Харвардски университет, училище по управление. Владее английски, френски, руски; испански, шведски език.

Депутат в 40-то НС, депутат в Европейския парламент. Член на БСП.

 

4. Маруся Иванова Любчева. Родена на 20.07.1949 г. Образование - висше, химия - технология на полимерите; доктор на техническите науки; доцент. Има над 50 научни публикации в реферирани списания; публикации в националния и местен печат; Владее немски, руски език.

Депутат 40 НС; депутат в Европейския парламент; Член на БСП.

 

5. Евгени Захариев Кирилов. Роден на 26.01.1945 г. Образование - висше, инженер, международни икономически отношения и международно право. Владее английски, немски език.

Депутат 40 НС; Член на Европейския парламент; Председател на комисията по икономически въпроси и развитие на ПАСЕ. Член на БСП.

 

6. Емил Аврамов Кало. Роден на 4.07.1950 г. Образование - висше, икономика, финанси. Доктор по философия. Има над 40 публикации в научния и периодичния печат. Владее английски, руски, испански език. Председател на организацията на евреите в България "Шалом, член на Издателския борд на Световната Енциклопедия Джудаика, автор на раздел "България". Безпартиен. Гражданска квота в листата за евродепутати.

 

7. Георги Петков Близнашки. Роден на 4.10.1956 г. Образование - висше, право. Доцент в СУ "Св. Кл. Охридски", доктор по право. Има публикации в областта на правото, парламентарното управление, политологията. Владее английски и руски език.

Депутат в 40 НС; Депутат в Европейския парламент; Преподавател СУ "Св. Кл.Охридски". Член на БСП.

 

8. Жасмина Желязкова Мирчева. Родена на 8.07.1953 г. Образование - висше, хуманен лекар; доктор на науките; старши научен сътрудник. Има над 300 публикации и участия в научни прояви; Владее английски, немски, френски, руски език. Началник на кабинета на Министъра на здравеопазването, безпартийна.

 

9. Петър Филипов. Роден през 1970 година. Главен редактор и директор на телевизия "Рома". Гражданска квота в листата.

 

 

10 Катя Колева Келевска. Родена на 16.04.1968 г. Образование - висше; икономика и управление на международния туризъм; политически мениджмънт; допълнителна квалификация - предприсъединителни финансови инструменти и хоризонтални програми на ЕС; специализация по управление в Харвардския университет. Владее немски, английски език. Зам.-изпълнителен директор на Национална агенция по приходите; Член на БСП.

 

11. Деница Златкова Златева. Родена на 16.07.1975 г. Образование - висше; бакалавър - Индустриален мениджмънт; магистър - корпоративен мениджмънт. Владее английски, немски език. Административен мениджър в Байер - България ООД. Член е на БСП.

 

 

12. Георги Попов. Роден през 1968 година. Висше образование завършено в Москва. Експерт в Министерството на транспорта. Предложение на Движението за социален хуманизъм.

 

13. Лъчезар Крумов Костов. Роден на 11.10.1953 г. Образование - висше; атомна физика; Научна степен "доктор", (специалност физика на атомното ядро). Владее немски, английски, руски, френски език. Зам.-председател на Агенция за ядрено регулиране; Член на БСП.

 

14. Боян Стефанов Чуков. Роден на 25.07.1952 г. Образование - висше, специалност "Радио и телевизия". Владее френски, испански, руски, гръцки, английски език. Изпълнителен директор на "ЛЕВ корпорация", безпартиен.

 

15 . Любомир Ангелов Петков. Роден на 6. 09. 1976 г. Образование - висше, българска история и философия, международен бизнес и мениджмънт. Владее немски и английски език. Председател на ОбС на БСП - Плевен. Член на БСП.

 

16. Виолета Александрова Чавдарова. Родена на 9.06.1975 г. Образование: Висше - Магистър, специалност финанси; квалификации в сферата на финансовото управление и контрол на кредити; разработване на проекти, оценявани от Европейската комисия; Владее английски, испански език. Преподавател в Европейски колеж по икономика на управлението. Член на БСП.

 

17. Мартин Симеонов Славов. Роден на 25.03.1968 г. Образование - висше, английска филология, магистър международни икономически отношения; бакалавър - специалност "Маркетинг"; Допълнителна квалификация - мениджмънт в областта на туризма и стопанско управление. Владее английски, немски, руски език. Частна предприемаческа дейност в областта на маркетингово и бизнес консултиране. Член на БСП.

 

18. Наталия Стоянова Стоянова. Родена на 22.08.1976 г. Образование - висше, магистър по европеистика и магистър по връзки с обществеността, магистър по международни икономически отношения; Владее английски, немски, руски, испански език. Работи в Българска народна банка - отдел "Връзки с обществеността". Член на БСП.

 

България ще се пазари и за съдебната реформа, е основната тема за „Дневник"

Управляващите се готвят да преговарят с Европейската комисия да "разкачи" приемането на нов Закон за съдебната власт от пакета с конституционни реформи, за да защитят мартенския доклад пред Брюксел за напредък по глава "Правосъдие и вътрешен ред", научи "Дневник" от източници от мнозинството. Към подобен извод насочва и съобщението на правителствената пресслужба за заседанието на Съвета на коалицията в неделя, според което покриването на ключовите изисквания ще бъде оставено за периода от април до юни, когато Еврокомисията ще излезе със своя оценка и решение да бъдат ли наложени предпазни клаузи на страната.

 

България беше приета за член на Европейския съюз в началото на годината с редица условия, като най-строгите са свързани с реформата в съдебната система и борбата с престъпността и корупцията. Наложен беше и специален Механизъм за наблюдение, който изисква до края на март София да отчете свършеното по шестте критикувани области.

 

Едно от изискванията които реално може да бъдат посочени като изпълнени, е четвъртата конституционна поправка, приета в началото на февруари. В раздела, с който комисията иска промяна на основния закон обаче, е записано, че тя трябва да бъде обвързана й с практическото й прилагане чрез текстове в Закона за съдебната власт. Освен че избаротването му закъсня, миналата седмица правителството отложи гласуването на проекта, за да мине първо през т. нар. лидерска тройка. Според съобщението законът ще бъде разгледан в Министерския съвет в четвъртък и практически не може да бъде приет от парламента навреме, за да бъде отчетен в доклада. Така ако Законът за съдебната власт не отпадне като част от изискваните конституционни промени, София трудно ще

 

се похвали с осезаем напредък.

 

Сред критериите за осигуряване на ефективна съдебна система е и приемането на новия Гражданско-процесуален кодекс, което според управляващите също е възможно едва през юни. Има показатели, по които предстои още много работа - например продължаване на реформата на съдебната система с оглед повишаване на професионализма и отчетността, както и оценка на влиянието на въпросните реформи, каза и в интервю за "Дневник" новият министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Според нея обаче България може да се похвали с последователното прилагане на конкурсното начало при назначаването на магистратите - конкурсите за административни и младши съдии, както и с това, че заработиха административните съдилища. Беше широко въведен принципът на случайно разпределение на делата, посочва още тя.

 

Ако Европейската комисия не приеме за изпълнени всички изисквания за конституционната промяна и не я зачете като свършена работа, има опасност да е доста критична в оценките си за напредъка на България, опасяват се от управляващото мнозинство. Те обаче успокояват, че Брюксел ще излезе с констатациите си чак в края на юни, като няма да се обляга само на това, което България е отчела през март, а ще има партньорски проверки, посещения на експерти, срещи.

 

Заради изоставането в неделя съветът на коалицията пусна проекта на Закон за съдебната власт, подготвен от правосъдния министър Георги Петканов, като обаче остави изглаждането на спорните разпоредби за по-късно. Това щяло да стане между първо и второ четене в парламента. Според източници от мнозинството се очаква основните спорни въпроси да са около идеята Висшият съдебен съвет да е постоянно действащ, за което настояват и магистрати. Дискусионни били и разпоредбите за въведения с четвъртата конституционна поправка инспекторат, който да следи за движението на делата и за работата на съдебната система.

 

Друг сериозен проблем на готвения нов закон бил и фактът, че той не е съгласуван с експерти от Европейската комисия. Въпреки че работещите по текстовете са на мнение, че те надали ще срещнат противоречия от Брюксел, депутати припомниха, че подобни твърдения имаше и за третата промяна в основния закон, която обаче беше силно критикувана от Брюксел. Постигането на съгласие с комисията на възможно най-ранен етап ще спомогне за справедливи оценки в доклада, който ще отчете напредъка ни, е мнението на представителите на трите управляващи партии, съобщи и правителствената информационна служба.

 

Ръководителите на парламентарните групи на БСП, НДСВ и ДПС пък поели ангажимент проектозаконът за съдебната власт, както и Гражданско-процесуалния кодекс, да бъдат разглеждани приоритетно. Двата документа бяха определени като гръбнак на съдебната система, от чиято реализация зависят и продължаването на съдебната реформа, и оценката, която страната ни ще получи от ЕК, се отбелязва в съобщението на правителството.

 

Поправят Околовръстното без да спират движението, съобщава „Монитор"

Ремонтът на Околовръстното шосе в София ще продължава без да се спира движението по него за дълго време. Ако се наложи пътят да бъде затворен, то това ще е само за някой уикенд, за да не се затруднява трафикът в столицата. Това съобщи пред "Монитор" зам. - кметът по транспорта на София Велизар Стоилов.

Както "Монитор" писа, разширението на околовръстния път по т. нар. "Южна дъга" от бул. ."България" до Симеоновско шосе започна през ноември миналата година и ще продължи до средата на 2008 г. Трафикът по него беше спиран на два пъти събота и неделя, за да се извършват ремонтни работи там.

"Спряхме движението по шосето за два дни през декември, за да изградим комуникациите, които минават пряко през него. Това са главно канали и електрокомуникации. В момента обаче не се предвиждат големи затваряния на пътя.", уточни пък директорът на фирмата, извършваща ремонта, "Главболгарстрой инфраструктурно строителство" Евгений Маринов. Той допълни, че първо разширяват "дъгата" от южната част откъм Витоша, а после ще започнат и северната - откъм самата столица.

Идеята на това поетапно ремонтиране е да не се затваря Околовръстното за повече от ден - два, обясни Маринов.

По думите му стана ясно, че в момента ремонтът на Южната дъга се забавя заради малки несъответствия в парцеларните планове, които обаче се коригират.

"Сега работим по комуникациите при Драгалевски и Симеоновски възел. После ще започнем основите на съоръженията и самите детелини отгоре.", съобщи още " Евгений Маринов.

Отчуждаването:

Друга причина за бавенето на разширяването е отчуждаването на парцели и временни постройки по ремонтираното трасе. По закон всички имоти, които попадат в сервитута му, са временни и трябва да бъдат премахнати при започването на разширяването на шосето. Обезщетения на собствениците се плащат само за земя, но не и за постройките.

"90% от парцелите, които са в сервитута на разширението на Южната дъга, вече са отчуждени. До края на април от общината ще се справим и с останалите два, които се намират на самото кръстовище при Драгалевци.", обясни зам. - кметът по транспорт Велизар Стоилов.

През януари тази година стана ясно, че държавата вече е отчуждила 112 927 кв.м терени по протежение на 4,6 километровия участък, който засяга разширението. "Първоначално за обезщетения за тях бяха предвидени 12 млн. лв. или средно около 100 лв. на кв. м. Обезщетенията обаче достигнаха 120 евро за кв. м., тъй като собственици представиха пред Върховният административен съд експертизи на независими оценители и така завишиха предварително определените пари.", обясниха тогава от фонд "Републиканска инфраструктура".

Постройките: "Преди Нова година имахме проблем с отчуждаването на терен - част от една гръцка фирма за производство на дограма, която се намира от южната страна на дъгата откъм Витоша. Стигна се дотам да се намеся лично, за да отчуждим въпросния терен. Вече съборихме оградата и изравнихме около 200 - 300 кв. м от двора и.", разказа зам. - кметът Стоилов и допълни, че този случай е послужил за урок на другите собственици.

"На територията на Южната дъга попадат още около 10 постройки, които трябва да бъдат съборени. Това са кафене - близо до отклонението за Симеоново, няколко склада и бензиностанция. Те са с временно разрешение и стават незаконни при започване на разширението." Това обясни пред "Монитор" шефът на общинската дирекция "Контрол на строителството" арх. Влади Калинов. По думите му стана ясно, че те вече са отчуждени и предстои да бъдат премахнати.

Третата причина за забавяне на ремонта на Околовръстното са изградени канализации там, които пречели.

"Има забавяне на разширението заради един водопровод, който минава отдолу. Трябва да внимаваме да не го скъсаме.", обясни столичният зам. - кмет по транспорт Велизар Стоилов. Той допълни, че всеки вторник ще среща с представители "Главболгарстрой инфраструктурно строителство" и фонд "Републиканска инфраструктура", за да обсъждат как напредва ремонта.

 

Вирусът на боклука зарази и Кюстендил, е акцентът за „Дневник"

Общинският съвет в Кюстендил е на път да дари близо 190 декара без търг или конкурс на частна компания. В замяна фирмата трябва да построи завод за отпадъци и да рециклира старото сметище на града.

 

Кметът на града Людмил Стоянов съобщи, че от четири месеца води преговори с Магди Садик, директор на "Интерконтинентъл ютилитис груп". Фирмата предлага да инвестира между 90 и 115 млн. евро в завод за преработка на боклук. За да се осъществи проектът, общината ще предостави на новосъздаденото дружество "Интерконтинентъл ютилитис Кюстендил" терен от 187 декара в землището на село Горна Гращица. За изграждането на завода ще са необходими 50 декара, съоръжението трябва да е готово за около 3 години. От проекта на инвеститора обаче не става ясно за какво ще се използват останалите 140 декара.

 

Компанията поема и ангажимент да рециклира старото сметище на Кюстендил, което е на площ 90 декара и може да се ползва до 2009 г. с гратисен период до 2011 г. "Рекултивацията ще ни струва милиони, затова даряваме в замяна терена", обясни кметът. Той допълни още, че ако се стигне до сделка, условието на общината ще бъде разходите за преработка на отпадъците в завода да не надхвърлят средствата, които се заделят в местния бюджет за тази цел.

 

На последната си сесия общинският съвет е обсъдил инвестиционните намерения на компанията и мнозинството в местния парламент е гласувало да започнат преговори с инвеститора. Окончателното решение предстои да бъде взето на 30 март. Мнозинство с един глас - 19 срещу 18, в общинския съвет има "Коалиция за България". Кметът Стоянов е от партия НДСВ, която има петима съветници.

 

Преговорите предизвикаха вълнения сред жителите на Кюстендил и околните села. Няколко души са се обединили в инициативен комитет и

 

са обжалвали в съда

 

и пред областния управител решението на общинарите да започнат преговори с инвеститора. Намеренията им са да сезират парламента и да направят подписка.

 

"Не е направено публично обсъждане. Нормално е общината да има поне 1% участие или да апортира имота, но не и да го дава безвъзмездно. Юрист съм и твърдя, че трябва да има процедура по Закона за обществените поръчки, публичен търг или конкурс", заяви Петър Паунов, лидер на местната организация на СДС. По думите му зад сделката се крият икономическите интереси на "местен бизнесмен, който от доста време дърпа конците в Кюстендил". Той обаче отказа да назове име. Според него се премълчава, че ще се увеличи и таксата смет за гражданите. Той допълни, че недоволните ще се съберат пред общината в петък, когато съветниците гласуват окончателното решение.

 

Според кмета Стоянов наближават избори и това е причината опозицията да се активизира. По думите му "Паунов защитава нечии други интереси". Съдът е оставил без уважение жалбата на гражданите, каза кметът. "Защо съветниците от СДС не станаха, когато гласувахме, и да кажат, че е нередно, а вдигат шум в медиите", коментира той. Стоянов допълни, че според юристите на общината всичко е изрядно и законът позволява да се сключи сделката и да не се провежда търг или конкурс. Нямаме възможност да теглим кредит и да строим сами завод, затова намерихме инвеститор, обясни кметът. По думите му през последните три години са водени преговори с 30 фирми. Всички те обаче са предлагали само технология за третиране на отпадъците, без да се ангажират с финансиране.

 

От офиса на "Интерконтинентъл" обясниха, че скоро ще обявят публично подробности по сделката и останалите си проекти в страната. Очаква се това да стане след окончателното решение на общинския съвет този петък. Справка в информационната система ДАКСИ показва, че Магди Садик е управител на още четири фирми с предмет на дейност "събиране и рециклиране на отпадъци" на територията на България. В тях мажоритарен собственик е йорданската компания за внос и износ "Ал Анлар" с 54%. С 38% участва регистрираната във Великобритания "Интерконтинентъл ютилитис груп", а с 8% - българската "Металхим холдинг". Новорегистрираната "Интерконтинентъл ютилитис Кюстендил", която ще стори завода, е 100% собственост на египтянина Садик.

 

В инвестиционното предложение на фирмата е записано, че групата има зад гърба си изградени повече от 150 инсталации за преработка на битови отпадъци в Европа и по света. Проектът предвижда след изгарянето на отпадъците

 

да се произвежда електроенергия

 

До 90% от нея ще се продава на едро. Посочено е, че от един тон отпадъци ще се получават 0.7 мегаватчаса електроенергия, 12 мегавата пара и между 20 и 100 кг остатък с приложение в строителството. В проекта е записано още, че технологията съответства на изискванията на екоминистерството и е сред най-разпространените в Европа.

 

Според Паунов общината спокойно може да си направи по-малък завод, да изтегли кредит и да участва като собственик в него. Боклукът на града е 15-20 хил. тона годишно, а плановете са заводът да има капацитет за 100 хил. тона, каза той. Кметът Стоянов обаче обясни, че вероятно ще се приема и боклукът на съседни общини, но инвеститорът със сигурност нямал апетит към боклука на София. "От екологична гледна точка хората могат да са спокойни, тъй като целият терен от 187 дка е предвиден за претоварна площадка и ще се действа само след разрешение на екоминистерството", добави той. Според него в договора с фирмата ще бъдат предвидени клаузи изцяло в полза на общината. Например, ако проектът се провали или не получи разрешително от екоминистерството, земята да остане собственост на общината и да не се плащат неустойки.

 

Банки дават ипотечен заем на доказано здрави клиенти, е водещата тема за „Сега"

Част от банките започнаха да искат от клиентите да минават през пълен медицински преглед, за да им отпуснат ипотечен заем. Подобни изисквания са въвели от Банка Пиреос и от Булбанк, установи проверка на "Сега". Практиката започва да се налага за кредити, чийто размер е по-голям. "Пиреос" настоява клиентът да премине през велоергометър, ЕКГ и пълна кръвна картина, ако иска ипотечен кредит над 90 000 лв. При Булбанк процедурата се налага в случай, че исканата сума надхвърля 130 000 лв.

 

 

Медицинските изследвания са във връзка с друго изискване на банките - за задължително сключване на застраховка "Живот". Всички разходи са за сметка на клиента - от застраховките до прегледите в съответните лаборатории, откъдето трябва да се набави медицинското. Според кредитни консултанти от Банка Пиреос полиците "Живот" се сключват по искане на застрахователните дружества, с които те работят. Банката има договори с четири застрахователни дружества - "Булстрад", "Евроинс", "Армеец" и "Интерамерикан". От "Булстрад" потвърдиха, че договорът им с банката предвижда подобни правила. Те обслужват и Булбанк. В "Евроинс" обаче не правят застраховка "Живот", а "Злополука". За целта медицински прегледи не са необходими.

Другите банки засега нямат подобни изисквания. В някои от тях, например ОББ, застраховката "Живот" се предлага като своеобразен бонус за клиента, макар че под една или друга форма е включена в таксите по обслужване на кредита. В Банка ДСК застраховка "Живот" се прави по желание на клиента. За СИБанк и за Пощенска банка е достатъчно заемополучателят да е сключил само имуществена полица. В повечето случаи тя покрива стандартни щети - срещу земетресение, наводнение, пожар и вандализъм.

Част от банкерите определят като странно решението да се изискват застраховки "Живот" и почти като абсурд - пълните медицински прегледи. Причината е, че за обезпечение обикновено се приема самият имот, който се купува, или друга собственост, която заемополучателят е ипотекирал пред банката. Така в случай на внезапна смърт и невъзможност на наследниците да погасяват вноските имотът остава собственост на банката.

 

Някои от търговците на имоти определиха новото изискване като "банкова политика" и обясниха феномена с допълнителното подсигуряване на финансовите институции. Според тях имотите у нас не са толкова ликвидни като тези в САЩ и се предполагало, че при евентуален катаклизъм банката не би могла да продаде имота за същата сума.

 

 

ВСС става постоянно действащ орган, съобщава „Сега"

Има вероятност Висшият съдебен съвет да стане постоянно действащ орган с приемането на Закона за съдебната власт, научи "Сега" след срещата на лидерите на БСП, НДСВ и ДПС. Коалиционният съвет обсъди закона за съдебната власт, след като той беше изтеглен от заседанието на кабинета в четвъртък. Идеята ще продължи да се дискутира между коалиционните партньори, но е вероятно да бъде приета. Така било в повечето европейски страни, а и висшите магистрати също са на мнение, че ВСС трябва да е постоянно действащ, обясниха участници в срещата.

Законът за съдебната власт и Гражданско-процесуалният кодекс ще бъдат готови в средата на юни, защото ще бъдат съгласувани с експертите на ЕК, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Първоначално плановете бяха новият Закон за съдебната власт да влезе в парламента до края на март именно заради оценката на ЕК.

 

Милионери на всеки километър, е основната тема за „Стандарт"

Милионери от цял свят се заселват по морето ни. Те дават луди пари, за да купуват терени и да строят суперлуксозни вилни селища, голф игрища и яхтени пристанища. Сред най-известните инвеститори на север е Еди Джордан, бивш собственик на едноименния отбор от Формула 1. Той вече притежава парцел, върху който ще има собствена вила и комплекс за баровци. Ще привлича сърфисти от цял свят, които ще чакат голямата вълна край Бяла. Съсед на Джордан е кметът на Москва Юрий Лужков. Край Камчия той ще вдигне голямо вилно селище с лекоатлетическа писта и стадион с олимпийски размери. Играчите на голф край Балчик пък очакват съветника на стария Буш - икономиста Ричард Ран. Известни личности не липсват и на юг. Летовниците в Царево скоро ще се сблъскват по плажа с президента на "Виляреал" Фернандо Роиг Алфонсо.

Българското Черноморие е на път да стане като Монте Карло. Подобно на известния курорт в Монако, където е въпрос на престиж да имаш къща, световни знаменитости купуват имоти от Каварна до Царево.

Сред най-известните инвеститори на север от Бяла е Еди Джордан, бивш собственик на едноименния отбор от Формула 1. Известният ирландец си е купил мястото чрез престижен английски фонд, съобщи главният архитект на общината Кристиян Саралиев. Суперпроектът се чертае от най-големия архитект в света - сър Норман Фостър. Той е автор на сградата на лондонското кметство. Печелил е наградата "Стърлинг" на Кралския институт на британските архитекти за друг свой проект - лондонския небостъргач, наречен "Краставичката" заради специфичната му форма. Бележитият архитект ще остави своя следа и в България, щом се е заел да прави проекта на Еди Джордан. Все още той се пази в тайна, но вероятно ще е ексцентричен като собственика на имота, допускат запознати.

Съсед на Джордан на Север е кметът на Москва Юрий Лужков. Край Камчия той ще вдигне голямо вилно селище с лекоатлетическа писта и стадион с олимпийски размери. Лужков купи 130 дка и ще добави още 100 от сделка с държавата. Инвестицията ще е за 100 млн. евро, а строежът ще започне през септември.

Световна снукързвезда пък си купува къща във Варна. Седмият в ранглистата Уйли Торн идва да оглежда имоти на морето и смята да основе свой клуб в морската ни столица. "Господин Максимум" - човекът, постигнал най-голям брой поредни максимални резултати от 147 точки в историята на снукъра, търсел възможности да инвестира край морето у нас. Той пристигнал миналата есен заедно с неговия дългогодишен приятел Джет Форд, създател и организатор на международния кънтрифест в Питърбъра.

Известни личности не липсват и на юг. Летовниците в Царево скоро ще се сблъскват по плажа с президента на испанския първодивизионен отбор "Виляреал" Фернандо Роиг Алфонсо. Той също планира да налее 100 млн. евро у нас. Още в края на миналата година футболният бос пристигна в Царево заедно с френския архитект Ги Пери, за да се запознаят на място с географското разположение и природните дадености на крайбрежния район. Намерението му е да построи на морския бряг модерно яхтено пристанище и суперлуксозно ваканционно селище с минихотели, еднофамилни къщи, скъпи ресторанти и барове, басейни и тенис кортове. Роиг планира да изгради в съседство и огромно голф игрище, в което ще инвестира между 8 и 10 млн. евро. Според предварителните планове строежът трябва да започне всеки момент и ще бъде завършен до три години.

 

Отново вкарват дете в къщата на Големия брат, тръби „Новинар"

И във втория сезон на ВИП Брадър - специалното издание на шоуто "Големия брат", което започва тази вечер, ще има дете. Това е една от големите тайни, пазени от екипа на предаването. Момиченцето е на 2 години и ще бъде в къщата заедно с двамата си родители. Това е третият подобен случай, след като в първия ВИП Брадър Виолета Здравкова влезе в предаването с 3-годишната си дъщеря Даная, а в Биг Брадър 3 Светлана роди момиче в къщата.

Този сезон на ВИП-а ще изненада с три семейни двойки. В къщата ще проследим как се е отразило съпружеството на любовта между Азис и Китаеца. Ще видим брачния живот на Венета Райкова и съпруга й Тихомир, когото познаваме от Биг Брадър 1, както и между още една двойка - родителите на 2-годишното дете.

Този път в шоуто ще има повече действителни звезди - Катето Евро, фолкпевицата Десислава, музикантът Калин Вельов и бившата Мисис България 2003 Магдалена Желязкова. Слухове вкарват в къщата и попизпълнителката Йоанна, която след двегодишно отсъствие от сцената е решила да върне присъствието си пред камери чрез появата в реалити-шоуто.

"Две очи разплакани", "Яйцата на раздора" и "Битката на гигантите" са част от мисиите, които съквартирантите ще трябва да изпълняват по време на едномесечния си престой в къщата. Първата ще бъде обявена още в сряда. Чрез заглавията на мисиите продуцентите се опитват да подскажат кои ще са ВИП-персоните.

Сценаристите обещават, че в новото издание няма да липсват интриги. Мисиите започват още от самото начало на престоя на звездите в къщата. В момента и 12-те участници в шоуто се намират в хотел "Амбасадор", в готовност тази вечер да бъдат вкарани в шоуто.

За първи път тази година продуцентите открито заявиха, че половината от участниците във ВИП Брадър ще получат пари за това, че влизат в къщата. Големи промени в правилата на предаването няма да има. За разлика от миналата година сега зрителите ще гонят по двама на седмица - в понеделник и петък.

 

Милионер във "ВИП брадър", също е тема за „Труд"

Истински милионер с финансово състояние от 15 млн. евро ще се търкаля по луксозните легла в къщата на "ВИП брадър", съобщиха от шоуто вчера. Твърде възможно е това да е синът на покойния шеф на Конституционния съд Христо Данов и внук на издателя Христо Г. Данов - Веселин Данов. Компания ще му правят кандидатка за президент, фолкпевци и модели. За първи път Нова тв и Би Ти Ви се впускат в пряка битка за зрители. "ВИП брадър 2" и "Мюзик айдъл" ще се излъчват от 20 ч. "Страх ме е само от акули, змии и паяци", отговори продуцентът на шоуто по Нова тв Ники Николов на въпроса бои ли се от конкуренцията.

 

КАТ глобява полицейски коли за висока скорост, е водеща тема за „24 часа"

Полицейските патрулки на РПУ-тата и най-вече колите на СОД във Варна се проверяват масово за превишена скорост от колегите им от КАТ. Ако те се движели из града бързо, без да са извикани по работа, отнасяли глоби като всички останали шофьори, потвърдиха униформените. Вече имало 10-ина акта от КАТ срещу колегите им, съобщиха от Пътна полиция.