Бургаският квартал Долно Езерово никога не е имал канализационна мрежа за събиране и отвеждане на битовите и дъждовните отпадъчни води.

Проект, на стойност 11 200 000 лв., предвижда цялостното изграждане на такава мрежа, както и построяването на Пречиствателна станция за отпадъчни води, съобщават от пресцентъра на Общината.

Договорът за изпълнение на "Интегриран проект за управление на питейните и отпадъчните води в квартал Горно Езерово" в подписан от кмета на града - Димитър Николов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Горно Езерово се намира на южния бряг на бургаското езеро Вая. Досега битовите отпадъчни води от домакинствата са се събирали в септични ями или попивни кладенци, разположени на територията на съответните имоти.

Това е причината от години водата в септичните ями да се замърсява с биологични и химични примеси. Тя се пропива в почвата и замърсява подпочвените води.

Друг проблем, който е заложен за решаване в проекта, е този с напълно амортизираната водопроводна мрежа на квартала, която води до големи загуби. Подменят се и водопроводите, изградени основно от азбесто-циментови тръби, положени през далечната 1972 г.

В Долно Езерово има улици, по които въобще не минават водопроводи. За отстраняване на авария в даден участък досега се налагаше почти цялостното спиране на водата.