11 са потвърдените жертви във Варна. Със сигурност сред загиналите има и деца. В града е обявен ден на траур. Това съобщи пред Нова телевизия кметът Иван Портних.

Две деца са загинали. Според Цветлин Йовчев общият брой на загиналите е 9 души, други трима се издирват. Това обяви той пред БНТ.

Той очаква броят на жертвите да продължи да расте. През нощта спасителните екипи са били затруднени в издирването поради липсата на ток. Операцията е прекратена около 2:30 часа.

„Мобилизирали сме всички възможни сили", заяви Иван Портних.

За Варна е обявен неучебен ден.

След 10:00 часа пред катедралата „Успение Богородично" ще се дава информация за това, от какво се нуждаят хората в квартал „Аспарухово".

Водата след вчерашния потоп продължава да се оттича.

Иван Портних обясни, че нормата на валежите за Варна е 53 кубика на месец. Те обаче са се излели само за няколко часа.

Всичко започва изведнъж. Хората разказват, че приливната вълната е била висока над 2 метра. Тя идва изведнъж, пълни дерето и залива къщите в близост. През последните 15 години дерето не е било почиствано. В него има пораснали дървета, високи около 7-10 метра. Вълната носи автомобили и покъщнина.

Възможно е да има срутени къщи. За да могат да се спасят хората са се качвали по покривите на къщите си.

В „Аспарухово" все още има къщи, които са недостъпни и изолирани.

Напротив много хора със собствен транспорт са се стичали с вода, храна и одеяла, но нямало кой да ги упъти, какво да направят и на кого да помогнат.

Основните пътни артерии са били разчистени до 3:00 часа в петък сутринта.

Спира се движението на леки автомобили към района, ще се движат само колите на градския транспорт, съобщи Купен Пашов, шеф на общинското звено за защита при бедствия и аварии.

Автобусите на градския транспорт се движат, възстановено е и движението на линия №2, а автобус №17 се движи през Боровец. Спряно е движението на тролейбус  №88. Спасителните екипи на общинското звено „Гражданска защита" също продължават работа, 7 доброволци от регистрираните са се включили в дейностите през нощта, очаква се днес да се включат още доброволци.

Сметопочистващите фирми са ангажирани с разчистване на улиците в града, има сигнал за пропадане на земна маса на пътя Варна - Каменар.

Над 70 души може да бъдат приютени в СУПЗ „Анастасия Д-р Железкова", създадена е организация да събиране на помощи в централния офис на БЧК на ул."Братя Шкорпил" във Варна.

През ноща са работили 8 багера и 8 камиона на фирмите Инжстрой и Хидрострой и над 5 машини на Никман и Зебра, 5 екипа на ВиК и 2 екипа на Енерго Про.

 

Община Варна напомня на гражданите, че могат да се обръщат за помощ и съдействие към оперативния дежурен при община Варна на тел.

052-820-112052-820-112, 052-820-204052-820-204 и 052-820-016052-820-016