Изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново" започва днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустрйството (МРРБ).  Автомагистралата ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока проход "Шипка" и Прохода на Републиката. 

На символичната първа копка на обекта от страна на правителството ще присъстват министър-председателят академик Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

На събитието ще присъстват още зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново - Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

Правителството форсира строежа на магистрала Русе-Велико Търново

Правителството форсира строежа на магистрала Русе-Велико Търново

Вчера министър Шишков обяви "втори копка" на АМ Хемус

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането ѝ ще започне в 7,9-километрова отсечка /от км 61+140 до км 69+040/, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи /инженеринг/ на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД "АМ РУСЕ ТЪРНОВО". Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД "ЛИДЕР КОНСУЛТ". Стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ "Русе - Велико Търново" - от Русе до Бяла /от 0+400 до км 40+640/ и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма "Транспортна свързаност" 2021-2027.

АДФИ проверява обществена поръчка за строежа на пътя Русе - Велико Търново

АДФИ проверява обществена поръчка за строежа на пътя Русе - Велико Търново

Ако бъдат установени нарушения и наличие на картел ще бъде сезирана Европейската служба за борба с измамите (OLAF)