Ръководството на строителната фирма "Артекс" обжалва Констативния акт на ДНСК. 

В писмо до началника на ДНСК Иван Несторов от фирмата пишат, че всички забележки, посочени в Констативен акт № СТ-146 от 03.04.2019 г., са "надлежно отстранени" и според тях в момента строежът на небостъргача "Златен век" е в пълно съответствие с одобрените строителни книжа и строителните нормативи.

Писмото е подписано от архитект Весела Мирянова, пише Нова.

Според фирмата с отстраняването на отклоненията отпадат и всички причини, довели до започването на производството по спиране на строежа на "Златен век".

"Поради това и издаването на заповед, дори за частично, а още повече за цялостно спиране на строителството би било напълно незаконосъобразно и в противоречие с целта и духа както на ЗУТ, така и на административното законодателство в цялост, като едно такова спиране ще бъде свързано и с неправомерно нанасяне на изключително големи по размер щети за Възложителя", пишат още от "Артекс" до ДНСК.

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

БСП готови да обжалват решението за Боил Банов

News.bg прилага цялото писмо на "Артекс" до ДНСК без редакторска намеса по-долу в настоящата публикация.

Преди това припомняме, че вчера от ДНСК съобщиха, че заповедта за спирането на строежа на "Златен век" ще бъде връчена на фирмата на 15 април, понеделник.
Тогава дирекцията съобщи и че възражението на фирмата вече е получено в деловодството, но писмото не беше достъпно.

Действията на ДНСК по забрана на строителството на "Златен век" започнаха, след като премиерът Борисов нареди това.
От своя страна това предизвика бурни реакции - какви правомощия има и как може премиер да нарежда спирането на частен строеж.

Преди това ДНСК извърши две проверки на "Златен век", а на брифинг шефът на дирекцията Иван Несторов обяви законността на строежа на небостъргача. Това пък стана повод за искането на оставката на Несторов.

В скандала бяха замесени още столичната кметица Йорданка Фандъкова, която твърди, че разрешителното за строежа е изтекло, а главният архитект на София Здравко Здравков пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс".
Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

Припомняме и че фирмата се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който засега стана повод за оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента;
- Цецка Цачева като правосъден министър;
- зам.-министър Ваня Колева;
- зам.-министър Красимир Първанов.

Заради скандала освен тях оставки подадоха още:

- Делян Добрев като народен представител;
- зам. областния управител на София Томи Николов.

анкета

Как ще приключи „Апартамент гейт“?

Виж резултати

Още пионки ще гърмят 34.4%

Борисов ще подаде оставка 16.9%

Няма да приключи 22.4%

Аман от фалшиви новини и скандали 17.2%

Не ме вълнува 9.0%

От ГЕРБ подадоха оставката и на кмета на Созопол Панайот Рейзи, но той отказва засега да се оттгели от кметското място и само напусна партията.

Освен това се водят проверки срещу шефа на Антикорупционната агенцияПламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Беше разпоредено също така да се проверят сигналите за апартаментите и на министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.

Социалистът Крум Зарков също ще бъде обект на проверки от КПКОНПИ и НАП. Според публикации Зарков купил жилище в центъра на София за 1 107 евро за кв. метър.

Лидерът на НФБС и бивш вицепремиер Валери Симеонов също се озова в епицентъра на скандала с апартаментите и имотите на властта. Вчера стана ясно, че в прокуратурата е заведен сигнал и срещу Симеонов и неговата фирма "СКАТ" отново за имоти и апартаменти на "нереално ниски цени" в "Слънчев бряг" и Бургас. В сигнала Симеонов е обвинен и в конфликт на интереси, докато е бил председател на Общинския съвет в Бургас.

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Корупцията вече има паметник в София - Емблема на върха на лозенския хълм

Писмо възражение на "Артекс" до ДНСК

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НАЧАЛНИК,

Във връзка с Констативен акт № СТ-146 от 03.04.2019г. и съдържащите се в него констатации за извършени СМР в отклонение от одобрените проекти и за строителство в собствения ни УПИ III-96,97,409,410,411 без издадени строителни книжа, бихме искали да Ви уведомим за следното:

I. Относно констатирана липса на отвори, предвидени за монтаж на автомобилни асансьори, както и написаната по този повод заповед в заповедната книга

Строежът е на етап изпълнение на груб строеж и до момента не е подписан акт обр. 14 за приемане на конструкцията. Липсата на отвори е временна и е с цел осигуряване на по-добра технологичност при изпълнението на кофражните работи, както и с цел осигуряване на по - голяма площ за временно съхранение на строителни материали. Поради това описаните отклонения не са нито съществени, нито несъществени, а ВРЕМЕННИ - по технологични съображения, разпоредени от проектанта по част "Конструктивна" - инж. Първанов /СТРУКТО" ООД/.

За целта е съставена Заповед №7 от 09.01.2018 г. от заповедната книга, в която са дадени указания на Проектанта по част "Конструктивна" за затваряне отворите за автомобилните асансьори, предвид големите им размери. Към тази заповед има два броя приложения, които касаят начина на армиране на тези зони. Поради факта, че затварянето им е временно, за нуждите на самото строителство, указанията за последователността на изпълнението на тези СМР, както за тяхното затваряне, така и за последващото им оформяне като отвори са документирани в заповед. Големият обем на информация, която съдържа, както и спецификата на детайлите към нея, е прието да се оформи отделно и да се прикачи към Заповедната книга, без това да я прави невалидна. Номерът и датата са поредни на останалите вписани заповеди в книгата, а запознаването със съдържанието й всеки участник в процеса е удостоверил собственоръчно с подписа си.

Констатираното отклонение е временно и отворите би следвало да бъдат изпълнени, в съответствие с одобрения проект по част "Конструктивна" преди подписване на акт обр. 14, след избора на модела на автомобилния асансьор и след уточняването на точните размери и формата на отворите, с което считаме че не сме нарушили нито един нормативен акт на Република България.

Прилагаме Ви конструктивно становище за изпълнението на отворите, което допълва указанията в заповедната книга.

Независимо от горното и с оглед на констатациите в цитирания констативен акт, заявяваме, че към датата на подаване на настоящото уведомление отворите са изпълнени съобразно одобрения проект, като доказателство за което прилагаме снимков материал.

С оглед на горното считаме, че не са налице основания за постановяване на заповед за частично или цялостно спиране на строеж "Административна сграда с офиси, търговски обекти, ателиета, технически помещения, подземни и надземни гаражи и паркинги - Първи етап", с местонахождение: УПИ I - 98, 99 от квартал "272а" по плана на град София, местност "Лозенец - I част", Район "Лозенец" - СО във връзка с изпълнението на отворите за автомобилни асансьори.

II. Относно неизпълнена частично плоча на кота +5,70

Участъкът от плочата на кота +5,70, намиращ се от ос "1" до ос "3" и от ос "C" до ос "Е" към момента на извършените проверки на място не бе изпълнен поради технологични причини, поради което не се явяват нито съществени, нито несъществени, а ВРЕМЕННИ - по технологични съображения, разпоредени от проектанта по част "Конструктивна", в съотвествие с неговите правомощия и задължения по ЗУТ. Поради самостоятелната му работа в експлоатационно състояние, последващото бетониране на това поле няма да наруши натоварванията и статическата схема на плочата като цяло. Цитираната зона е предвидено да бъде замонолитена съгласно приложеното конструктивно становище преди съставяне на акт образец 14.

Независимо от горното и с оглед на констатациите в цитирания констативен акт, заявяваме, че към датата на подаване на настоящото плочата е излята съобразно одобрения проект, като доказателство за което прилагаме: заповед № 53 от

09.04.2019 г. в заповедната книга, акт за приемане на извършените СМР по нива и елементи на строителната конструкция /обр. 7/ от 09.04.2019 г. и снимков материал.

С оглед на горното считаме, че не са налице основания за постановяване на заповед за частично или цялостно спиране на строеж "Административна сграда с офиси, търговски обекти, ателиета, технически помещения, подземни и надземни гаражи и паркинги - Първи етап", с местонахождение: УПИ I - 98, 99 от квартал "272а" по плана на град София, местност "Лозенец - I част", Район "Лозенец" - СО във връзка с изпълнението част от плоча на кота +5.70.

III. Относно коригиране наклоните на откосите в съседния имот УПИ III-96,97,409,410,411, както и констатирания незаконен строеж, представляващ неукрепен изкоп

Изпълнението на изкопните работи в УПИ III-96,97,409,410,411 е осъществено от м.04.2017 г. до м.09.2017 г. и през този период наклоните на изпълнените откоси са същите като тези в одобрения на 23.03.2017 г. от СО-НАГ проект за укрепване на строителния изкоп, както и плана по безопасност и здраве, те са изпълнени при несъществено изменение на местоположението на рампата за слизане в строителния изкоп. След приключване на конструкцията на сградата до кота ±0,00, поради опасност от свличане на земни маси от откосите на рампата, е изпълнен обратен насип върху тях до сутеренната конструкция на сградата. Откосите между рампата и ненарушения околен терен са с леко променен наклон, вследствие на дългия период от време, през който са били изложени на атмосферни влияния.

Считаме, че изпълненият изкоп отговаря на одобрените ни проекти за УПИ I-98,99 и не се явява самостоятелен строеж, тъй като имотът се използва за нуждите на строителството в УПИ I-98,99 - прилагаме нотариално заверена декларация съгласие.

В съответствие със срока, уговорен в представената към настоящото уведомление декларация, констатираният при проверката изкоп към настоящия момент вече е запълнен, като УПИ III-96,97,409,410,411 е възстановен в състоянието си преди извършването на изкопа. Преди изпълнението на обратният насип са затворени отворите в сутеренната стена по ос G, съгласно приложеното конструктивно становище за начина на изпълнение на укрепващата конструкция - "берлински тип".

Поради това и не са налице предпоставки за спиране на строителство или налагане на други мерки по отношение на строеж в УПИ III-96,97,409,410,411, тъй като към настоящия момент такъв строеж не е налице и в имота не се извършват СМР. Също считаме, че поради отстраняването на извършените изкопни работи в УПИ III-96,97,409,410,411, към настоящия момент не са налице и каквито и да било основания за налагане на мярка "цялостно или частично спиране на строеж" спрямо извършвания строеж в

УПИ I - 98, 99 от квартал "272а" по плана на град София, местност "Лозенец - I част", Район "Лозенец" - СО на това основание.

Като доказателство за изпълненото обратно засипване прилагаме снимков материал.

IV. Изпълнена мазилка в сутеренните нива

Строително монтажните работи по конструкцията на сградата са изпълнявани в съответствие с одобрените проекти, което е удостоверено със съставените Актове образец 7 за приемане на извършените СМР по нива и елементи на строителната конструкция. За вложените материали са налице съответните Декларации за експлоатационни показатели, Декларации за характеристиките на строителните продукти и Сертификати за качество, съгласно Наредба РД-02-20-1 от 05.02.2015 г. за условията и реда за влагане на строителни продукти в строежите на Република България. Въз основа на това считаме, че са спазени изискванията на чл. 169, ал. 1 и 3 от ЗУТ. Започнато е изпълнение на мазилка върху стоманобетонните елементи, което е последващ технологичен процес, при който не се нарушават основните изисквания към строежа и не е възпрепятствано съставянето на необходимите актове и протоколи по реда на Наредба 3/2003г. съгласно Писмо изх. № СТ-146-05-536/21.12.2018г. на ДНСК.

В допълнение и независимо от горното, бихме искали да посочим, че към настоящия момент мазилките са частично премахнати с цел разкриване на извършените под тях СМР, като доказателство за което прилагаме снимков материал. С оглед на факта на отстраняване на констатираните несъответствия, считаме, че не е налице каквото и да било основание за частично или цялостно спиране на строеж "Административна сграда с офиси, търговски обекти, ателиета, технически помещения, подземни и надземни гаражи и паркинги - Първи етап", с местонахождение: УПИ I - 98, 99 от квартал "272а" по плана на град София, местност "Лозенец - I част", Район "Лозенец" - СО.

V. Обезопасяване на строителния обект

Сградата е обезопасена, като са поставени парапети по всички контури на всички плочи, съгласно Наредба № 2 от 22.03.2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи. Освен поставените парапети, като допълнителна мярка за безопасност, но ненормативно изискуема, е поставена предпазна мрежа за улавяне на евентуално падащи предмети. Носимоспособността й е достатъчна да улови дори и падащ човек от височина 6 м. Именно поради тази причина, тази мрежа се мести, за да бъде две нива под изпълняващата се плоча.

Независимо от горното, по фасадите на строежа към улица "Златен рог" и ул. "Капитан Тодор Ночев" са сложени допълнително строителни мрежи, като доказателство за което прилагаме снимков материал. С оглед на това считаме строежа за надлежно обезопасен, поради което не са налице основания нито за частично, нито за цялостно спиране.

Уважаеми г-н Началник,

В светлината на всичко гореизложено, бихме искали още веднъж да посочим, че всички забележки, посочени в Констативен акт № СТ-146 от 03.04.2019г., СА НАДЛЕЖНО ОТСТРАНЕНИ, поради което в момента строежът е в пълно съответствие с одобрените строителни книжа и строителните нормативи. Поради това и издаването на заповед, дори за частично, а още повече за цялостно спиране на строителството би било напълно незаконосъобразно и в противоречие с целта и духа както на ЗУТ, така и на административното законодателство в цялост, като едно такова спиране ще бъде свързано и с неправомерно нанасяне на изключително големи по размер щети за Възложителя.

Възразяваме срещу констатираните отклонения, тъй като те не са нито съществени, нито несъществени, а временно изпълнени, след съответните предписания на проектанта по част "Конструктивна". Те са изпълнени поради технологични съображения, и са временни - до приключване конструкцията на сградата, която е в процес на изпълнение.

В случай, че нашите възражения не бъдат уважени, то приемете настоящото като УВЕДОМЛЕНИЕ, че цитираните отклонения в Констативен акт № СТ-146 от 03.04.2019г. са ОТСТРАНЕНИ, предвид което са отпаднали причините довели до започване на производството по спиране на строежа. За целта Ви прилагаме Констативен Протокол, подписан от участниците в строителството /заедно със снимков материал/.

Молим Ви, преди да пристъпите към приключване на започната процедура по чл. 224 от ЗУТ за спиране на строителството, да разпоредите извършване на проверка, която да установи състоянието на строежа и липсата на каквото и да било основание за неговото спиране.