Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) ще връчи заповедта за спиране на строежа на небостъргача "Златен век" на 15 април, понеделник.

От дирекцията съобщиха предстоящите процедури във връзка със спирането на строителните дейности на сградата на "Артекс". Процедурите са ясно разписани в разпоредбите на чл. 224 от Закона за устройство на територията.

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

Спират строежа на "Златен век" до отстраняване на нарушенията

В случай като този със "Златен век" Народното събрание е предвидило обстоятелствата по спиране на строеж да се установяват с констативен акт, който се съставя в случая от органите на ДНСК поради определената втора категория на въпросния строеж.

Констативният акт се връчва на заинтересуваните лица, които могат да подадат възражения срещу него в 7-дневен срок. Заповедта за спиране на строежа се издава в срок до 3 дни от изтичането на гореупоменатия 7-дневен срок. Ефективното спиране на строежа започва след издаването на заповедта.

В ДНСК вече е получено възражение от управителя на "Артекс" във връзка със съставения констативен акт.

На 15 април предстои дирекцията да връчи заповедта за спиране на строежа, включително и ефективното спиране на строителните и монтажните работи.

Гореописаната процедура е относима към спиране на всички видове строежи от първа, втора и трета категория, включително се прилага и към горепосочения строеж, като тази процедура е законоустановена и не подлежи на нарушаване, както от страна на ДНСК, така и от страна на всички останали страни и инстанции, пишат още от дирекцията.

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

Припомняме, действията на ДНСК по забрана на строителството на "Златен век" започнаха, след като премиерът Борисов нареди това.
От своя страна това предизвика бурни реакции - какви правомощия има и как може премиер да нарежда спирането на частен строеж.

Преди това ДНСК извърши две проверки на "Златен век", а на брифинг шефът на дирекцията Иван Несторов обяви законността на строежа на небостъргача. Това пък стана повод за искането на оставката на Несторов.

В скандала бяха замесени още столичната кметица Йорданка Фандъкова, която твърди, че разрешителното за строежа е изтекло, а главният архитект на София Здравко Здравков пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс".
Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Корупцията вече има паметник в София - Емблема на върха на лозенския хълм

Припомняме и че фирмата се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който засега стана повод за оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента;
- Цецка Цачева като правосъден министър;
- зам.-министър Ваня Колева;
- зам.-министър Красимир Първанов.

Заради скандала освен тях оставки подадоха още:

- Делян Добрев като народен представител;
- зам. областния управител на София Томи Николов.

анкета

Как ще приключи „Апартамент гейт“?

Виж резултати

Още пионки ще гърмят 34.4%

Борисов ще подаде оставка 16.9%

Няма да приключи 22.4%

Аман от фалшиви новини и скандали 17.2%

Не ме вълнува 9.0%

От ГЕРБ подадоха оставката и на кмета на Созопол Панайот Рейзи, но той отказва засега да се оттгели от кметското място и само напусна партията.

Освен това се водят проверки срещу шефа на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Беше разпоредено също така да се проверят сигналите за апартаментите и на министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.

Социалистът Крум Зарков също ще бъде обект на проверки от КПКОНПИ и НАП. Според публикации Зарков купил жилище в центъра на София за 1 107 евро за кв. метър.

Лидерът на НФБС и бивш вицепремиер Валери Симеонов също се озова в епицентъра на скандала с апартаментите и имотите на властта. Вчера стана ясно, че в прокуратурата е заведен сигнал и срещу Симеонов и неговата фирма "СКАТ" отново за имоти и апартаменти на "нереално ниски цени" в "Слънчев бряг" и Бургас. В сигнала Симеонов е обвинен и в конфликт на интереси, докато е бил председател на Общинския съвет в Бургас.

Йончева: Антикорупцията можеше да изкара "Апартаментгейт" с 3-минутна проверка

Йончева: Антикорупцията можеше да изкара "Апартаментгейт" с 3-минутна проверка

Няма как Борисов да не е знаел за апартаментите