Националната стратегия за развитие на туризма до 2030 г. трябва да бъде актуализирана. Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров, който се включи в тържествата по случай празника на Варна - 15 август, съобщава Нова телевизия.

Той обясни, че документът е правен преди години и не отчита нито новите дигитални възможности, нито работата в условията на пандемията от COVID-19. Димитров обаче уточни, че промени в Стратегията могат да бъдат предложени и реализирани от правителство с по-дълъг хоризонт.

Той допълни, че през следващата седмица започва дейността си работната група, която трябва да обмисли проекта за създаване на единна браншова организация в туризма, като докладът с предложението ѝ би трябвало да е готов до месец. Тогава щяло да започне разработването на закон за създаването на единната организация, който да бъде приет от бъдещото 48-о Народно събрание.

70% ръст в приходите от туризъм спрямо миналото лято очаква Илин Димитров

70% ръст в приходите от туризъм спрямо миналото лято очаква Илин Димитров

10 пъти са се увеличили гостите на страната ни от Великобритания

Димитров посочи и че държавата започва активна рекламна кампания, за да бъде увеличен броят на туристите през септември. По негови думи целта е да бъдат привлечени повече българи, както и граждани от съседните ни държави. Министърът отбеляза, че основното послание на кампанията ще бъде, че месец септември е чудесен за море.

Като фактор за привличането на гости по Черноморието той допълни и че в края на активния сезон офертите за почивки обичайно са много атрактивни.

За предстоящия зимния сезон Димитров каза, че записванията вече са стартирали, като на пазара във Великобритания има ръст от 20%.

Илин Димитров: Трябва да сме готови за обезпечаване на туризма при силна ковид вълна

Илин Димитров: Трябва да сме готови за обезпечаване на туризма при силна ковид вълна

Той обяви, че планира конкретни мерки за подпомагане на бизнеса в сектора