Близо 1 милион души живеят под обсада в Сирия.

Това заяви генералният секретар на ООН по хуманитарната помощ Стивън О'Брайън, цитиран от "Франс прес".

О"Брайън разкри пред Съвета за сигурност, че новите данни за 974 080 души бележат драматично увеличение от 486 700 сирийци, които живееха в обсадени райони само преди 6 месеца.

"Близо 1 милион сирийци живеят днес под обсада", добави той.

"Цивилните са изолирани, гладуват, бомбардирани са, отказва им се достъп до медицинска и хуманитарна помощ, за да бъдат принудени да се предадат или да напуснат", каза още секретарят.

Няколко района в Източна Гута до Дамаск са добавени в списък на ООН с обсадените места.

Осъждайки тази "умишлена тактика на жестокост", О"Брайън изтъкна, че обсадата предимно е налагана от сирийските правителствени сили срещу цивилните.

Той призова за прекратяване на обсадата.

Съветът за сигурност проведе среща, за да обсъди кризата в Сирия, след като сирийски и руски бойни самолети бомбардираха контролирани от бунтовниците райони в Алепо.

"Ситуацията е ужасяваща, катастрофална", каза френският посланик в ООН Франсоа Делатре, който обвини Дамаск, че води "стратегия на тотална война, за да си върне Алепо, без значение цената".

Посланикът добави, че стратегията ще се провали.

Британският посланик Матю Райкрофт изтъкна, че бомбардировките са "варварски" и призова Москва и Дамаск да спрат.

В същото време американският посланик в ООН Саманта Пауър разкри имената на дузина сирийски генерали и офицери, които са обвинени във воденето на атаките срещу цивилни цели.

Тя добави, че един ден те ще бъдат изправени пред правосъдието.

"САЩ няма да позволят на тези, които командват звена, въвлечени в тези действия, да се скрият анонимно зад фасадата на режима на Асад", предупреди Пауър пред съвета.