Нидерландия преустановява всички осиновявания от чужбина с незабавен ефект, след като официално разследване установи много злоупотреби, съобщава БиБиСи.

Разследването се фокусира върху осиновяването на деца от Бангладеш, Бразилия, Колумбия, Индонезия и Шри Ланка от 1967 до 1998 г.

Министърът на местната защита Сандер Декер заяви, че холандските правителства не са се намесвали с години. Злоупотребите включват принуждаване или плащане на майки, които раждат, за да се откажат от децата.

Разследващият комитет установи, че нидерландските държавни служители са наясно с неправомерните действия и че някои са замесени в злоупотреби, въпреки че не са намерени доказателства за подкуп.

Декер коментира, че длъжностните лица са се провалили, "отвръщайки поглед от злоупотребите в продължение на години".

Родители протестират заради отнето в Холандия дете

Родители протестират заради отнето в Холандия дете

Холандският съд решил детето да бъде пратено при приемни родители

Холандка, която търси родителите си в Индонезия, заяви пред БиБиСи, че приветства решението на правителството, настоящата система насърчава трафика на деца. 45-годишната Уидиа Астути Буерма заяви, че "холандското осиновяване между държави все още се основава на процедура за парично насърчаване и това мотивира трафика".

"Днес осиновяването между държави все още е фокусирано върху родителите за осиновяване, които търсят дете, а всъщност трябва да е обратното."

Джером Уираван от индонезийската служба на БиБиСи съобщава, че повече от 3000 индонезийски деца са осиновени от холандски граждани през десетилетието до 1984 г., когато Индонезия почти забранява тази практика. Индонезия - по-рано холандска Източна Индия - обявява независимост от Холандия през 1945 г.

Разследващият комитет, воден от Тжибе Джустра, висш държавен служител, стигна до заключението, че нещата също са объркали и преди, и след периода 1967-1998 г., върху който той се е фокусирал.

Системата все още е податлива на измами и злоупотреби все още се случват "до днес", се казва в доклада. Министър Декер заяви, че бъдещият кабинет ще трябва да реши как да продължи с осиновяванията от чужбина.

Комитетът заяви, че злоупотребите включват "фалшифициране на документи, злоупотреба с бедност сред родилите майки и изоставяне на деца срещу заплащане или чрез принуда". Холандските медии докладват за тях от края на 60-те години на миналия век, пише АП.

Правителството трябва да "възстанови своите разрушени отношения с осиновените, осиновителите, родителите и семействата". "Затова днес се извинявам на осиновените от името на кабинета", коментира Декер.

Осиновяванията, които вече са в ход, ще могат да продължат, каза Декер. Той също така обяви, че ще бъде създаден национален експертен център в подкрепа на осиновените хора в търсенето на техните родни семейства.

Декер обясни, че въпреки че много осиновявания са положителни за семействата, "правителството е трябвало да поеме по-активна роля, като се намеси в случаи, когато има злоупотреба".

Кирилов търси дипломатическа помощ за наше дете, взето от социалните в Холандия

Кирилов търси дипломатическа помощ за наше дете, взето от социалните в Холандия

Посланик Берендина тен Тъшър увери, че ще допуснат наш дипломат на делото