Ръководителят на руската федеративна република Чечня Рамзан Кадиров заяви, че завижда на хората, които загинаха в долината Мина, близо до Мека по време на участието си в поклонението Хадж.

Завиждам им, тъй като се са умрели на свещено за мюсюлманите място, обяснява Кадиров в интервю за Новости.

"Те са загинали на самия свещен ден, на самото свещено за мюсюлманите място, затова те са особено щастливи хора, аз им завиждам."

По думите на Кадиров, случващото се в Мека може да се характеризира и като трагедия, но в същото време всеки един мюсюлманин, който извършва Хадж, мечтае да умре там.

Аллах прощава всички грехове на този, който е умрял по време на поклонението Хадж. Всеки мюсюлманин иска да види Аллах. Така че това е и трагедия, и голям подарък от Всевишния", продължава с обяснението си Рамзан Кадиров.

Инцидентът се случи днес, в първия ден от мюсюлманския празник Курбан Байрям. Повличането от тълпата отне живота на най-малко 717 души, като още над 800 са ранени.

Такова стъпкване по време на Хадж не се случва за първи път. До този момент обаче като най-опасен момент се считаше обреда на хвърляне на камъни по стълба, символизиращ сатаната.

До този момент обаче като най-трагичен статистиката помнеше ритуала от 1990 година, когато загинаха близо 500 души.
2006 година също беше критична - 300 загинали, като след това се наложи мястото на провеждане на ритуала да се реконструира.