САЩ спират заплануваната продоволствена помощ за Северна Корея, след като Пхенян извърши неуспешен опит за изстрелване на ракета със спътник в орбита, съобщиха от Белия дом, цитирани от Ройтерс.

Стремежите им да изстрелят ракета ясно показват, че на тях не може да им се вярва когато приемат да се ангажират", каза говорителят на Белия дом Бен Родс.

Следователно ние няма да продължим да спазваме споразумението за предоставянето на помощ", каза той, предупреждавайки Пхенян, че е изправен пред допълнителни санкции, ако не се съобрази с международната общност и отново организира „провокативни" действия.

Северна Корея обяви рано тази сутрин, че изстрелването на ракетата се е провалило.

Припомняме, че Вашингтон предложи през февруари да доставя продоволства за Северна Корея, а в замяна азиатската страна трябва да замрази обогатяването на уран и тестването на ракети.

Днес ние ще започнем консултации със Съвета за сигурност на ООН относно как да изпратим съобщение на Северна Корея да разбере, че международната общност отхвърля изстрелването на ракетата и се подготвя да приеме допълнителни санкции, ако Пхенян продължи провокациите", подчерта Родс.