Великобритания няма намерение да се поддава на натиск на европейски страни и да бърза с уведомяването на Брюксел за намерение да излиза от Европейския съюз.
Това заяви британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от световните агенции.

Припомняме, в петък след като станаха ясни окончателните резултатите от гласуването на референдума британският премиер Дейвид Камерън подаде оставката си, но с действие от октомври месеци, което означава, че стартирането на процедурата по изход от ЕС ще бъде стартирана от неговия приемник. Той се очаква да бъде избран на конгреса на Консервативната партия, който ще се състои в края на септември.

И писмено, и устно, но недвусмислено Лондон може да заяви излизането си, обясни ЕС

И писмено, и устно, но недвусмислено Лондон може да заяви излизането си, обясни ЕС

Да е с явно намерение да се приложи процедурата

Топ-дипломати на Европейския съюз обаче пришпориха Великобритания с позиция, че при това положение Кралството е длъжно по най-бързия начин да стартира процедурата по член 50 от Лисабонския договор. Малко по-късно обаче германският канцлер Ангела Меркел внесе успокоение в раздразнението на европейските политици.

 

За Великобритания сроковете остават непроменени. Нашите европейски партньори биха искали ние да го направим по-бързо. Ние се намираме под такъв натиск. Но преговорите няма да започнат, докато не се активира член 50 от Договора от Лисабон”, заявява Хамънд.

По другия дискусионен въпрос в момента в Кралството – за наследника на Дейвид Камерън, Филип Хамънд заяви, че не претендира за поста начело на Консервативната партия.

„Аз няма да бъда кандидат на лидерство”, посочи лаконично той.