Европейският съюз съобщи точно по какъв начин Лондон може за стартира процедурата по излизане от Общността след като на референдума на 23 юни 51.9% от гласувалите британци избраха Брекзит.

Според изявление на ЕС, цитирано от БиБиСи, Британия може формално да активира действията на член 50 от Лисабонския договор, който описва процедура по изход от Евросъюза, както в писмена форма, така и само устно.

Повече от 2 500 000 подписа за втори референдум за оставане в ЕС, Лондон иска независимост

Повече от 2 500 000 подписа за втори референдум за оставане в ЕС, Лондон иска независимост

Има безпрецедентен интерес

Активирането на член 50 открива процедура в рамките на двугодишен период, в продължения на който трябва да бъдат завършени всички формални преговори по излизане на страната от Европейския съюз.

Докато се водят преговорите обаче, Великобритания ще бъде обвързана с всички съществуващи вече закони и договорености в ЕС. Това означава, че членството на Кралството в ЕС може да бъде прекратено след две години.

Великобритания няма да бърза, категоричен Филип Хамънд

Великобритания няма да бърза, категоричен Филип Хамънд

Външният министър заяви, че страната му е под натиск

Припомняме, британският премиер Дейвид Камерън подаде оставката си след оповестяване на окончателните резултати от референдума, но тя е с действие от октомври месеци, което означава, че процедурата по изход от ЕС ще бъде стартирана от неговия приемник. Той се очаква да бъде избран на конгреса на Консервативната партия, който ще се състои в края на септември.

Брекзит спечели, Великобритания си тръгва от ЕС
Обновена

Брекзит спечели, Великобритания си тръгва от ЕС

Близо 1 300 000 повече британци гласуват за Брекзит

Вчера от Европейския съвет – органът, който определя приоритетите в политиката на ЕС, обявиха, че задействането на член 50 от Лисабонския договор е формална процедура, но начинът, по който трябва да бъде направено, трябва да е недвусмислен и с явно намерение да се приложи процедурата в действие.

"Това трябва да бъде или с писмо до Европейския съвет, с официално изявление на заседанието на Европейския съвет, записано в официалната стенограма от срещата", заяви представител на ЕС.

Припомняме, вчера топ-дипломати на Европейския съюз излязоха с позиция, че след резултатите от референдума Великобритания е длъжна по най-бързия начин да стартира процедурата по излизането си.

Сорос призовава за реконструкция и спасяване на ЕС

Сорос призовава за реконструкция и спасяване на ЕС

След Брекзит разпадането на ЕС е на практика необратимо

Малко след това обаче канцлерт на Германия Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз не трябва да бъде груб и високомерен по отношение на Британия по време на преговорите и че тя лично няма да слага условия за кратки срокове и да припира.