Всеки трети европеец би гласувал неговата държава да напусне Европейския съюз, ако в момента се проведе референдум с такъв въпрос. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл”, проведено в 14 страни-членки на съюза. Сред тях са както страни-основателки като Франция, германия, Холандия, така и най-късно приетите членки като нашата страна и Румъния.

35% от французите, 28% от германците, 41% от холандците посочват, че биха гласували за излизане на страната им от ЕС. Едва 15 от румънците и 18% от българите биха подкрепили излизане, с които резултати оставаме все още най-слабо евроскептичните държави.

Относително високи негативни нагласи има и в Италия, Швеция и Дания.

Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, все пак остава Великобритания – 54% от запитаните са изразили тази позиция. Великобритания е и единствената страна, в която на практика е сигурно, че ще се проведе именно такъв референдум

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия.

48% от гърците са посочили, че се чувстват все по-малко европейци, 29 и 25% от британците и холандците декларират същото.

Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания (11%), Румъния (4%) и Германия (10%) респонденти посочват, че се чувстват повече европейци през изминалата година.

Отношението към общата валута в еврозоната също е сериозно разклатено, посочват анализаторите от „Галъп”.

Мнозинство от гражданите и то в повечето страни се обявява против еврото, въпреки че в ключови за еврозоната страни като Германия, Франция и Испания мнозинството се изявява в защита на общата валута.

Сред страните-членки на еврозоната доминиращи анти-евро нагласи се регистрират в Италия (47%) и Гърция (44%).

Сред страните-членки на ЕС, но които са извън еврозоната, най-негативни нагласи към евентуално въвеждане на еврото има във Великобритания (83%), Швеция (80%) и Дания (76%).

Прави впечатление че 74% от българите декларират, че предпочитат да използват българската национална валута пред еврото, въпреки че сме сред най-проевропейско настроените страни.

"Но и у нас се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от Евросъюза", посочват от "Галъп".

От българският офис на „Галъп” представят и кратък коментар на социолога Кънчо Стойчев, който посочва, че предстои една решаваща година за бъдещето на проекта Европейски съюз. Не решението на Великобритания обаче ще бъде съдбоносното за съюза, а нарастващото разочарование сред европейските граждани.

"Продължаване на политиката в Брюксел по старому може да взриви ЕС. Същевременно има дефицит на лидерство, което да поведе ускорено Съюза към обновление", посочва Кънчо Стойчев.